МЕЖДУНАРОДНА ГРАЖДАНСКА И АКАДЕМИЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ „СОФИЯ КАЗВА НЕ НА СЛОВОТО НА ОМРАЗАТА И ЕКСТРЕМИЗМА“ ще се проведе на 15-ти февруари

27072332_368949230236059_3344567945601671770_n

 

На 15 февруари от 9:30 ч. в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“ ще се проведе международният форум „София казва „НЕ“ на словото на омразата и екстремизма“.
Форумът се организира в партньорство със Столична община, като лично кметът на София, г-жа Фандъкова, ще го открие. Събитието се организира и ще се проведе под нейния патронаж.
Организатори на събитието са Сдружението за човешки права „Маргиналия“ и „Интернет общество-България“ (като съорганизатор). Партньори на събитието са още Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) и „Шалом“ (организацията на евреите в България).
Целта на конференцията е да демонстрира, че гражданското общество и Столична община (с подкрепата на правителството) са обединени в желанието си да противодействат на словото на омразата и екстремизма. Пред висшите представители на Европейския съюз ще бъде демонстрирана единната воля на местната власт в столицата, на гражданското общество и на академичните среди за последователност към ценностите на Европейския съюз и противодействие на словото на омразата и екстремизма.
Поканени да вземат участие във форума са кметовете на Виена (столицата на страната която е следващият председател на ЕС), на Скопие, Загреб и Букурещ. Потвърдено е участието на кмета на Алтена, Германия – г-н Андреас Холщайн. Надяваме се те да станат приемници на софийската инициатива за градове без слово на омразата и екстремизъм. Събитието има подкрепата и на МвнР и лично на заместник министъра Георг Георгиев, национален координатор по борбата срещу антисемитизма. Посланиците на Германия, Франция, Израел също проявиха интерес си да присъстват.
Предварителната програма на конференцията включва обръщение и слово към участниците от кмета на София, видеообръщение на Роналд С. Лаудер (президент на Световния еврейски конгрес), приветствие на заместник-министъра на МвнР – Георг Георгиев, приветствие на председателя на Организацията на евреите в България „Шалом“ – д-р Александър Оскар. Предвиждат се и много още изказвания и доклади от представители на академичните среди (досега е потвърдено, че ще говорят проф. Ивайло Дичев от СУ и проф. Анна Кръстева и Антони Тодоров от НБУ) и на гражданските организации.

 

Comments

comments