Медиците в МБАЛ Благоевград с подписка срещу назначаването на д-р Михаил Спасов за директор, лекари плашат с напускане

Министър Хинков държи „ключа“ към управлението на МБАЛ. Министър Хр. Хинков е информиран за ситуацията в болницата, и ако лекари и политици не се спогодят, ще назначи човек от София…

Продължават неразбориите около директорския пост в най-голямото здравно заведение в Пиринско.  Изборът на министъра на здравеопазването за управител на МБАЛ Благоевград, е д-р Михаил Спасов, кандидатура предложена от ПП „Продължаваме промяната“, чийто кандидат за съветник бе д-р Спасов.

Това бе официално съобщено и на проведеното в края на миналата седмица събрание в болницата, на което се реши, че до общото събрание на 9 февруари, вече ще има назначен временен директор на болницата.

Кандидатурата на д-р Спасов, който работи в болница Пулс и частен медицински център, шокира лекарската гилдия в МБАЛ, която както се оказва не познава колегата си. Д-р Спасов никога не е работил в държавната болница, независимо че е провел стаж там преди години. Не е познат за колегите си, което и провокира протеста на медиците.

Лекари обявиха, че започват протестна подписка, която ще изпратят на здравния министър Хинков. Някои от шефовете на отделения заявиха, че ако д-р Спасов застане начело ще напуснат и без това задъхващата се от кадрови дефицит болница. Не става ясно обаче коя от предложените кандидатури подкрепя мнозинството в болницата. Припомняме, че със своя кандидатура за болничен шеф излязоха и коалиционните партньори на Продължаваме промяната – Демократична България.

Те искат МБАЛ да бъде ръководена от шефа на вътрешно отделение д-р Румен Кондев, който бе кандидат за депутат и кмет на Разлог и който е ръководил Здравната каса в Благоевград.

Разчитайки на неговия административен капацитет от ДБ смятат, че той е най-подходящ за директор. Веднага след внезапната смърт на д-р Огнян Митев, начело на болницата бе поставен хирургът д-р Д. Димитров, впоследствие стана ясно, че назначението му е противозаконно и в случаи на наложителна внезапна промяна в ръководството, начело трябва да застане някои от борда да директорите. Така в момента болницата се управлява от адв. Магдалена Симеонова, председател на борда, а д-р Димитров остана заместник по лечебната част.

Боричканията между партиите за управление на болницата вече са сведени до знанието на министър Христо Хинков, който е информиран и за напрежението около избора на д-р Спасов. Обсъждат се двете кандидатури- на Кондев и Спасов, говори се, че още в самото начело министърът е отхвърлил кандидатурата на д-р Димитров незнайно по какви причини. ГЕРБ нямат кандидатура за момента, според наши източници има негласно споразумение постът да отиде при „Продължаваме промяната“.

Да, обаче лекарите протестират срещу избора на ПП. В случая неразбориите засягат човешкия живот и здраве. Грубото вмешателство в кадровата политика на болницата може да доведе до фатални последствия, които явно не интересуват новите политически кадровици. Хаосът се задълбочава ежедневно и вече започна да се говори, че ако местните лекари и политици не се спогодят около нечия кандидатура, министър Хинков ще назначи лекар от София, начело на МБАЛ. Успешен пример за подобно назначение е болницата в Гоце Делчев, която от години се управлява успешно от столичен специалист. МБАЛ е сред тежките за управление здравни заведения.

Д-р Огнян Митев успяваше да я крепи в изключително сложна обстановка, когато болниците се задъхваха от безпаричие и липса на кадри. Той не допусна кризата да се стовари с цялата си сила върху МБАЛ, справяше се години наред, отблъсквайки какви ли не удари и несгоди. Работи до последния си ден, безотказно, макар да знаеше, че е болен. Поклон!

Надяваме се мястото му да заеме някой като него. Лекар, мениджър, чийто телефон е вечно отворен за колеги и пациенти. Време за лутане няма, политиците да си гледат политиката, защото с болницата експерименти не бива да се правят./struma.com

Comments

comments