МВР ударно купува наркотестове за над 1,5 млн. лева

Министерството на вътрешните работи търси да закупи 30 000 тест-касети за проверка на наркотични вещества и още 150 броя анализатори за установяване на употреба на дрога от водачи на автобомили. Това става ясно от обществена поръчка на силовото ведомство, която е с прогнозна стойност 1 710 000 лв. без ДДС.

Наркотествете трябва да бъдат доставени на ГД „Национална полиция“ до 150 дни след възлагането на поръчката. Според техническите спецификации с тях ще се установява наличието на минимум 7 групи наркотични вещества в слюнката: обикновен и дизайнерски амфетамин като екстрази, опиати, кокаин, бензодиазелини, канабиониди и метадон. Освен това тестовете трябва да работят с индикатор за достатъчно взета слюнчена проба за анализ и да отговарят на необходимите изисквания на качеството с валидни сертификати.

Към тестовете ще бъдат доставени и 150 броя електронни анализатори за установяване на употреба на наркотични вещества от водачи на МПС. Става дума за апарати, които могат да се свързват с компютър и изследват наличието на дрога във взетата проба, като на дисплея изписват позитивна или негативна е за съответния наркотик. В предвидената сума за обществената поръчка влиза и теоретично и практическо обучение на 60 служители на МВР за работа с анализаторите.

„Сега“ припомня, че през октомври се стигна до напрежение между вътрешното министерство и синдикалната федерация на служителите му заради зачестилите случаи на полицаи, хванати да шофират след въздействието на наркотични вещества. Zам.-председателят на управителния съвет на полицейския синдикат Генади Тенев каза, че техническите средства, с които се проверява, са неточни и често дават положителен резултат от редица медикаменти, приемани по лекарско предписание. По думите му над 200-300 лекарствени средства съдържат вещества, които могат да бъдат отчетени от полевия тест.

Според служебния вътрешен министър Демерджиев обаче наркотестовете на МВР са “изключително точни” и при поява на някакви съмнения, те се изясняват с кръвни изследвания. Като проблем той признава единствено недостатъчния брой лаборатории. “Ще се постараем да създадем много повече пунктове в страната, където да се взимат и обработват тези проби и това да увеличи скоростта на тяхната обработка, защото сега тя е забавена. Това създава редица проблеми, но създава повече проблеми на гражданите, отколкото на нашите служители. Ще направим необходимото тези проблеми да отпаднат и много бързо да излизат резултатите от кръвните проби”, каза Демерджиев.

В момента е и най-често използваното средство за проверка на шофьорите за употребени наркотици е Dreger DrugTest 5000. То се ползва в България от 2010 г., когато е определено за извършване на проверка за употреба на упойващи вещества от водачите на МПС със заповед на вътрешния министър. Въвеждането на Dreger DrugTest 5000 съвпада и с периода на драстично увеличаване на проверките за наркотици, извършвани на годишна база от МВР сред шофьорите. В края на 2020 г. тогавашният министър на вътрешните работи от ГЕРБ Христо Терзийски отговаря на парламентарно питане, че по данни на ведомството в периода 2012 – 2014 г. извършените проверки са били в диапазона между 250 и 500 за година, след което се увеличават драстично, за да достигнат до 8776 през 2019 г. и приблизително 6000 от януари до октомври 2020 г. От данните на Терзийски се вижда и ръстът на установените при проверките положителни проби – те се увеличават от 1550 през 2016 г. до 2111 през 2019 г. и 1516 от януари до октомври 2020 г.

 

 

 

 

 

 

Източник: СЕГА

Comments

comments