МБАЛ – Благоевград в готовност да разкрие 45 легла за украинци

Благоевградската болница има план за разкриване при нужда на 45 легла за украински граждани, от които 5 за бебета, пише в. „Струма“.

„Вече разполагаме с много повече свободни легла, след като разпространението на коронавирусната инфекция драстично намаля. Ако се наложи, имаме готовност да окажем медицинска помощ на украински бежанци. Предвидили сме 40 легла в отделенията, като хирургия и ортопедия, както и 5 в неонатология”, заяви пред репортер на „Струма“ зам. директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Александър Костов.

От вчера още 40 болнични легла, които са били за Ковид-19, вече са „чисти“ и ще се използват по предназначение за лечение на пациенти с други заболявания. Причината е, че хоспитализираните с коронавирус силно намаляха, към вчерашна дата те бяха 30 в инфекциозно, вътрешно и хирургично отделение, и 3 в по-тежко състояние в интензивно отделение.

„Отделението по хирургия ще продължи да приема пациенти с Ковид. В момента на болнично лечение при нас са 8 човека с коронавирусна инфекция, очаквам  утре да постъпят други двама”, каза началникът на хирургично отделение д-р Димитър Димитров.

Той добави, че поддържа контакт с украински лекари, негови състуденти от Медицинския университет в Киев. „Моите колеги от Украйна са на бойното поле и воюват. Лекари от Израел, които имат опит при лечение на пострадали при терористични и военни операции, им оказват логистична помощ. Наред с това им помагат да построят полева болница“, добави д-р Димитров, който, след като завършва медицина в Украйна, усъвършенства обучението си Израел и работи като хирург в „Хилел Яфе Медикал център“.

Comments

comments