Масова евакуация „на живот и смърт“ във Флорида преди опустошителна буря

Масова евакуация в американския щат Флорида в очакване на втора опустошителна буря в рамките на две седмици, съобщава бТВ.

Властите предупредиха за „изключителната опасност“, над 5 млн. души бяха призовани да напуснат западното крайбрежие на Флорида. Това ще е една от най-големите евакуации в историята на щата.

Това се случва след по-малко от две седмици от опустошителния ураган „Хелън“, който взе над 220 жертви и нанесе много материални щети.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова във вторник жителите на Флорида да напуснат домовете си. Това е „въпрос на живот и смърт“, предупреди президентът.

Байдън добави, че е одобрил извънредна ситуация във Флорида и призовава авиокомпаниите да се съобразяват с евакуацията и да не повишават цените.

Губернаторът Рон Десантис обяви, че Флорида е подготвила десетки убежища извън зоните за евакуация, за да помогне на жителите, останали блокирани.

Евакуацията заради стихията предизвика огромни задръствания и недостиг на горива, на някои бензиностации горивото свърши.

На някои места в района на Тампа властите обявиха вечерен час, от 7 вечерта в сряда до 7 сутринта в четвъртък. В района на Тампа живеят много наши сънародници.

Източник: бТВ

Comments

comments