Мартин Томов: Обезлюдяването на селата превръща големи демографски местности в пустини

През последните две десетилетия селата в България и в частност в община Благоевград обезлюдяват. Това е  вследствие на липса на политики, които да коригират трайните тенденции на обезлюдяване, смята кандидатът за народен представител от КП “Български възход” Мартин Томов.

 

“В последните години няма никаква целенасочена политика, която да компенсира, случващото се в селата, което е наистина страшно. Една от целите в политическата програма на КП “Български възход” е насочена, именно към справяне с демографската криза и тези проблеми, трупани с години.”, коментира той.

 

 

В началото на предизборната кампания, кандидатът за народен представител е направил обиколка на благоевградски села, където е заснел изоставените и рушащи се сгради на училища и здравни пунктове. 

 

“Това е най-тъжната гледка, която съм срещал през живота си. Училищата се рушат, в стаите намерих дневници на учениците, стари учебниците и тетрадки, които само напомнят, че там някога е имало дечица.”, потресен е Мартин Томов. 

 

“В лечебницата в с. Селище намерих кантар за новородено, лекарства, изоставена лекарска чанта, здравни картони. Изглежда, че там е имало гинекологичен кабинет и няколко стаи за пациенти, имало е здравни грижи, а днес, няма кой да измери кръвното на местните възрастни хора, това е повече от потресаващо.”, обяснява Томов. 

 

“Там нямаше избиратели, единственото живо в тези сгради бяха бълхите и бездомните животни. Животът не само в изоставените сгради е спрял, той гасне с всеки изминал ден във всяко българско село. “Бягството” в българското село по време на пандемията бавно отшумява и изтрива своя отпечатък.”, казва още Мартин.

 

Безпощадната “машина на икономическия растеж” – градът, поглъща всички капитали, а заедно с това си отива и надеждата за възраждане на българското село, смята кандидатът за народен представител. 

 

Comments

comments