Марк Зукърбърг ще свидетелства пред американския Конгрес

Марк Зукърбърг

Марк Зукърбърг планира да даде показания пред американския Конгрес, пише агенция Reuters, като се позовава на собствен източник. Решението на главния изпълнителен директор на Facebook идва след засилен натиск от страна на американските конгресмени да обясни как данните на 50 млн. потребители са се оказали в ръцете на компания за политически консултации.

Депутатите и в САЩ, и в Европа настояват да получат повече информация какви са практиките за поверителност на социалната мрежа, след като се разбра, че консултантската компания Cambridge Analytica е използвала неправомерно данни на потребители, за да агитира американски и британски гласоподаватели.

Във вторник търговията с акциите на Facebook завърши със спад от 4.9%, отбелязвайки общ спад с почти 18% от 16 март насам, когато компанията на Зукърбърг за първи път призна за инцидента с Cambridge Analytica, която е била наета от предизборния щаб на Доналд Тръмп. Технологичният сектор като цял е отбелязал спад от 5.2% за месец март, като това се очертава да е най-лошият месец за него. Злоупотребата с лични данни предизвика опасения у инвеститорите, че всеки един провал на технологичните компании да опазят поверителността на потребителите си би могъл да доведе до отлив на рекламодатели и до по-строги регулации.

Comments

comments