„Маркет линкс“: По един мандат дели ГЕРБ от „Има такъв народ“ и БСП от „Демократична България“

Фотофиниш отделя ГЕРБ от „Има такъв народ“ от една страна и БСП от „Демократична България“ – от друга. Това показва актуализираният екзитпол на „Маркет линкс“. Той дава 61 депутати на партията на Бойко Борисов (при 22.5%) и 60 – на Слави Трифонов (21.8%). БСП засега е трета сила с 39 депутати (14.2%), а „Демократична България“ – четвърта с 38 народни представители (и 13.9%). В парламента още влизат ДПС (10.4% и 28 депутати) и „Изправи се! Мутри вън!“ (5.2% и 14 депутати).

 

За момента няма конфигурация, която да получава мнозинство от 121 депутати. Т. нар. партии на протеста („Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“) имат 112 мандата и не могат да управляват без подкрепа от БСП или ДПС. На този фон ГЕРБ, БСП и ДПС имат 128 места според актуалния екзитпол на „Маркет линкс“.

 

Ниската избирателна активност не повлия на мобилизацията на новите партии. Прогнозите бяха, че ниската избирателна активност ще повлияе по-специално на „Има такъв народ“, очаквахме по-нисък резултат. Това не се осъществи. Имаше съмнения, че по-ниската избирателна активност ще засили вота на т.нар. партии на статуквото, но и това не се осъществи, заяви в ефира на Би Ти Ви Добромир Живков от „Маркет линкс“.

 

„В прогнозите, които сме разработили като модели, „Има такъв народ“ има ресурс от 0.8 до 1.3 – 1.4% от вота в чужбина, който очакваме да бъде отчетен в следващите дни“, добави той. „Това по-скоро би била финалната картина по отношение на първото място. По подобен начин се развива и битката за третото място, където
„Демократична България“ може да разчита също на немалка подкрепа извън България, което да й даде този импулс, за да успее да вземе третото място пред социалистите, коментира социологът.

Comments

comments