Мария Габриел: Прозрачността е ключов елемент за честни президентски избори в Габон

Ръководителят на наблюдателната мисия на ЕС на президентските избори Мария Габриел проведе редица срещи с всички заинтересовани страни в изборния процес в Габон. При срещите си с участниците в процеса, Мария Габриел изтъкна колко е важно наличието на прозрачност по време на предстоящите на 27 август избори за президент.

„Два дни преди изборите, призовавам всички заинтересовани страни да направят нужното, за да се гарантира прозрачността, необходима за гладкото протичане на изборния процес. Доверието в достоверността и точността на изборните резултати е значително по-високо, когато процесът на обработване и публикуване на резултатите се извършва бързо и в условията на прозрачност“, подчерта Мария Габриел.

По време на срещата си с Националната автономна избирателна комисия (CENAP), ръководителят на мисията на ЕС обърна внимание на важността да се предостави подробна информация на избирателите и обществеността относно гласуването чрез пълномощник. Това представлява мярка за гарантиране на прозрачност, която значително би повишила доверието в изборния процес.

Мария Габриел приветства установените законодателни разпоредби, съобразно които се предвижда публично излагане на протоколите на местните избирателни комисии на място, достъпно за всеки гласоподавател в продължение на десет дни.

„Прозрачността предполага също гарантиране на достъп до информация преди, по време и след изборите, включително в интернет. Осигуряването на условия за информиране и свободна комуникация ще допринесе за успокояването на електората и спокойното протичане на изборния процес“, добави Мария Габриел.

Тя приветства правителството на Габон и Националната автономна избирателна комисия (CENAP), подписали споразумението с ЕС, в което се поема ангажимент за осигуряване на достъп на наблюдателите до процеса на обработване на резултатите от вота на всички нива. Това ще позволи на европейските наблюдатели да изпълнят своите ангажименти в рамките на мандата си.

Мисията на ЕС за наблюдение на президентските избори в Габон бе разположена по покана на властите в Габон и се финансира изключително от ЕС.

Comments

comments