Малка Богородица е!

Рождество Богородично е днешният празник – 8 септември. Макар и наречен от народа ни „Малка Богородица” – вероятно заради това, че на него се почита раждането на едно свято момиченце, предназначено да стане Божия майка – това все пак е един от големите празници в годишния кръг. Християните обичат и дълбоко почитат този празничен ден. По народна традиция на него отбелязват своя имен ден момичетата, които носят името Мария, докато жените с името на Богоматер празнуват на Успение Богородично, 15 август.

На днешният ден храмов празник имат редица манастири в страната: Рилският, Троянският, Роженският, Врачешкият и др.

В Рилския манастир централният храм е посветен на Богородичното раждане, а на св. Иван Рилски е посветен южният параклис в същия храм. В централния съборен храм ще служи игуменът, Адрианополски епископ Евлогий.

В Троянския манастир първата малка църква, където е подслонена пристигналата по Божие указание в манастира чудотворна икона на св. Богородица Троеручица, е носила името на Рождество Богородично. Разрушена после, за да се построи сегашният храм на Богородичното успение, от нея е останал каменният свети престол, в двора южно от днешната църква. Обхванат от два бора, той се пази като свещена реликва и на него утре след светата литургия в съборния храм ще се извърши празничен водосвет. В централния храм е запазена икона на Рождество Богородично, която е в десния, южния проскинитарий пред светия олтар. Богослуженията в манастира ще оглави игуменът, Браницки епископ Григорий.
Втори храмов празник има и девическият манастир „Св. Четиридесет мъченици” над с. Врачеш, Ботевградско. Светата литургия и водосвета ще отслужат свещеници отблизо и далеч.

Роженският манастир над Мелник не само празнува на този ден, но и името си носи тъкмо от този празник.

На Рождество Богородично са посветени и манастирите Калоферски мъжки (в долината на Бяла река на 7 км от Калофер), и Зелински (на 2 км. южно над Ботевград и под самата магистрала „Хемус”).

Няколко катедрални храма в български градове са посветени на Рождество Богородично. В София храмът в жилищен картал „Лагера” също празнува .

Comments

comments