ЛЮБОПИТЕН СБЛЪСЪК! ГЕРБ и „Център” национални отличници по изборна подкрепа в Симитли

Резултатът от 76,72% за Борисов срещу 7,51% за Божков следствие от една мотика, настъпена два пъти…

13,2:1 – такова е съотношението между гласовете, които на парламентарните избори на 9 юни получиха в Симитли старият-нов депутат от ГЕРБ-СДС Стефан Апостолов и най-отявленият му политически опонент Павел Стоименов от коалиция „Център“. Отличникът от години по преференции на Бойко Борисов в Пиринско в неделя взе в родната си община 5052 гласа срещу далеч по-скромните 404, които получи човекът на Васил Божков. Всъщност всичките гласове, дадени за коалиция „Център”, са общо 522, което е 10 пъти по-малко от гласовете за сина на кмета на Симитли Апостол Апостолов.

По данни на Информационно обслужване в малката община до Благоевград ГЕРБ е с най-високия изборен резултат в цялата страна – 76,72%. От гласувалите за партията 5335 гласоподаватели само 284 са отбелязали преференция за кандидат-депутат, различен от Апостолов-младши.

Въпреки че остана далеч зад ГЕРБ, в Симитли коалиция „Център” също регистрира най-високия си изборен резултат в парламентарния вот на 9 юни в цялата страна – 7,51%, или 522 гласа.

В Симитли човекът на Божков размаха купата за второ място, но много бързо трябваше да се раздели с нея, защото в Благоевградска област партията му получи 1,84% подкрепа, а националният му резултат стигна за 1,19% и те го оставиха далеч зад борда на парламента.

Така заради високите резултати на двете коалиции в Симитли останаха съвсем малко проценти за разпределение между партиите, които влязоха в парламента, и по тази причина общината постави още няколко национални рекорда за ниска подкрепа на партиите, които избрахме в новия парламент.

Листата на „Възраждане“ е със скромните 3,44%, на колкото се равняват 173-те бюлетини. С малко над 2% са постиженията в Симитли на ПП-ДБ, ДПС и ИТН, „БСП за България” е към дъното с 2,06% подкрепа, а „Величие“ е последна с 44 гласа, които са й формирали резултат от 0,63%.

Изборите на 9 юни обаче ще останат в съзнанието на симитличани като борба не между политически платформи, идеи и програми за развитието на общината, а като пореден опит на бизнесмена П. Стоименов да пробие бастиона на баща и син Апостолови. Битка, при това свирепа, изразяваща се в близо 150 жалби в РИК от страна на Стоименов за изборни нарушения в деня на вота, цял ден епични стълпотворения между групи симпатизанти на двете страни, гонени от секциите застъпници, нахлуване на пресконференция в РИК и т.н.

Първата атака на Стоименов бе миналата година за местните избори, когато бизнесменът с приближения му бивш зам. кмет на Благоевград Дамян Качулски се опитаха да измъкнат властта от ръцете на Поли, както с умиление местните наричат кмета си. Качулски се кандидатира за кмет от ССД и Поли го би с много. Същото се случи и в Общинския съвет, където партията на Апостолов – „Партия на Зелените”, вкара 8 съветници, тази на сина му – ГЕРБ, получи 6 съветнически места, а Стоименов игра със ССД и вкара 3-ма съветници.

Въпреки това миналата неделя Павел Стоименов „настъпи отново мотиката“ със същия резултат. Според Айнщайн няма как да правиш едно и също нещо по един и същи начин и да очакваш различен резултат. Българският народ пък се е изказал по-колоритно с поговорка за личностната характеристика на този, който два пъти настъпи една и съща мотика. А ако се съди по благодарствения пост, с който Стоименов се обърна след изборите към избирателите си, той въобще не се е отказал да се бори за властта в Симитли и май се кани да направи трети път онова с мотиката. За такъв опит дори Айнщайн няма сентенция /Струма бг

Comments

comments