Любовни схеми: Разбиха група за пране на пари и романтични измами

Разбиха група за романтични измами и пране на пари след спецакция в община Разград, съобщиха от полицията.

Операцията е проведена на 7 февруари с участието на служители от Главна дирекция „Национална полиция“, сектор „Измами“, ОД на МВР, следователи при Окръжен следствен отдел под ръководството на Окръжна прокуратура в града.

Извършени са претърсвания на 7 адреса. Задържани са трима души от село Ясеновец – две жени – на 36 и 38 години и един мъж на 21 години.

Към действие се е пристъпило, след като на територията на Турция бяха арестувани 8 души, сред които 7 българи от разградски села.

В хода на операцията е установено, че заподозрените набирали т.нар. „финансови мулета”, транспортирали ги в Турция, където им правели адресна регистрация и им издавали банкови сметки в турски банки.

След това предоставяли номерата на сметките на ало измамници, за да се превеждат по тях парите, давани от жертвите. Преведените парични суми са теглени в България и Турция от разследваните лица, за което си вземали комисионна.

Установени са и случаи, при които потърпевшите са били изнудвани с компрометиращи записи. В хода на претърсванията са иззети голямо количество мобилни телефони, български и турски СИМ карти, пластики, банкови карти, банкнотоброячи, луксозен автомобил, документи за парични преводи, притежавано недвижимо имущество, над 30 хил. лв. в различни валути и други вещи, относими към разследвана престъпна дейност.

Предстои да бъдат повдигнати обвинения на арестуваните. Работата по документирането на престъпната дейност продължава под ръководството на прокуратурата.

„При схемата жени от България се свързват с турски граждани през социалните мрежи и се стига до обещания за съвместно съжителство или брак“, обясни пред NOVA Тихомир Тодоров, окръжен прокурор на Разград.

Comments

comments