Логодаж, Дренково и Клисура с общо 27 заявления за откриване на партиди за вода. След звучните дебати през август, жителите на селата масово не подадоха документи

20090616-techem_4-700


Предоставянето на публични активи, собственост на Община Благоевград, представляващи водоснабдителни системи на с. Логодаж, с. Дренково и с. Клисура, за експлоатация от „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Благоевград, стана причина за множество дебати в края на месец август.
Почти веднага стана ясно, че проблемът ще бъде разрешен и стартираха процедури, за които водното дружество пое инициатива.Тогава стана ясно, че за водоизточниците на трите села, нямат издадени разрешения за водоползване по реда на Закона за водите, също така няма издадени заповеди за утвърждаване на санитарно-охранителни зони.

Въпреки всичко, в началото на септември, ВиК-Благоевград започна разпращане на уведомителни писма, за присъединяване на жителите на селото, а от 1-ви септември стартира откриването на партиди. Успоредно с тези действия от “ Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград, изискаха наличните документи и проекти от община Благоевград, за да започнат постъпки за осъществяванена процедурата. До 30-ти септември трябваше всички жители на трите села да подадат заявления за откриване на партиди.

Във връзка с наближаване на крайният срок, отправихме питане към Водното дружество, за да ни предоставят информация за броя подадени заявления.

Справката, се оказа изненда за нас, предвид сериозността на проблема с водата и решителността, с която жителите на трите села искаха помощ преди месец.
25 са заявленията от жителите на Логодаж, при 282-ма жители, които живеят в селото по данни на Справочник-България. Излиза, че по-малко от 10 % от жителите са поискали откриване на партида. С кмета на селото са проведени две срещи от страна на ВиК-Благоевград, от където се надяват на съдействие.
Подобно е положението в Дренково и Клисура, където има само по 1 жител, подал заявление. За справка, в Дренково по официални данни живеят 84 жители, а в Клисура 19.

На фона на шума, който се вдигна преди месец и желанието на хората тогава, да се разреши проблема с водата, изглежда несериозно положението в момента. Нежеланието да се открият партиди,може да се дължи на различни обстоятелства , това при всички положения, обаче ще създаде допълнително напрежение в бъдеще. Тогава, не бива хората от трите села, да винят някой друг за неудобставата си, тъй като самите не проявят отговорност към предоставените им възможностите.

Опитахме да се свържем с кмета на Логодаж – Пламен Червенков, за да разберем на какво се дължи, нежеланието за откриване на партиди на жителите, но за момента не го откриваме. Ще продължим опитите си да говорим с него, както и с хората, за да изясним създалата се ситуация.

Comments

comments