Личната неприкосновеност на журналистите трябва да бъде зачитана

AEJ-BG_4-696x235

Асоциацията на европейските журналисти – България призовава за зачитане на личната неприкосновеност на журналистите, изпълняващи служебните си задължения.

Повод за реакцията ни е видеозапис от откриването на мотосезона в събота в София, на който се вижда как моторист целува репортерка Божила Симова от телевизия Bulgaria On Air, без да е поискал и получил съгласието й. Мотористът мотивира постъпката си като солидарност с Кубрат Пулев и българския спорт.

Без значение дали са жени, или мъже, журналистите имат право на лична неприкосновеност. Когато тя е нарушена, те могат да търсят правата си и работодателите им трябва да им оказват подкрепа. Според българския наказателен кодекс, деяние, което е унизително за честта и достойнството на другиго, представлява обида.

Призоваваме журналистическата общност да покаже категорично, че няма да търпи подобно отношение от никого. Неглижирането на това поведение изпраща опасно послание и създава предпоставки за мултиплициране на такива деяния.

Не на последно място, обръщаме внимание на примера, който известни личности дават. С поведението си Кубрат Пулев насърчи много от поддръжниците си мъже да имат подобно отношение спрямо жените от обкръжението си. Подходящо би било Пулев да изрази становище по случая и да призове да не му бъде оказвана подобна “солидарност”.

Напомняме, че е отговорност на медиите да не героизират постъпки, които са в разрез със законите и човешките права.

Comments

comments