Липсват желаещи да работят като хлебари в Благоевград

khleb

Хлебопроизводители от Благоевград отново поставят въпроса с липсата на кадри в бранша. Собственици на пекарни в региона се оплакват, че много от служителите им са в пенсионна възраст, а младите хора въобще не искат да работят в сектора, съобщава БНТ.

Димитър Бакалов от Благоевград се занимава с производство на хляб и хлебни изделия повече от две десетилетия. Признава, че през последните няколко години все по-трудно намира работници за обектите си.

„Проблемът е много голям. Няма работници никъде. Почти всички, където работят 80% са пенсионери – хора, които всеки момент могат да си тръгнат ако им се наложи, ако не им позволява здравословното състояние”, твърди Димитър Бакалов, хлебопроизводител. Според Бакалов проблемът не е в заплащането.

„Средна заплата някъде около 1 000 лева, но млади хора няма. Нямат интерес да се обучават. Всички млади хора тръгват за София и за Лондон. Лека и доходна работа търсят, добре платена. Никой не иска да застане да работи въпреки че това е перспективна професия”, допълва Бакалов.

За да се научат тънкостите при приготвянето и печенето на хлебни изделия са нужни поне две години, казват майсторите-пекари. От бранша в Благоевград настояват да бъде разкрита и паралелка поне в една от професионалните гимназии в града, където учениците да изучават тази професия.

Comments

comments