Лечение на зависимост от марихуана – терапия, която води до добри резултати

Marijuana plants at the mausoleum for reggae musician Peter Tosh (1944 – 1987) in the grounds of his former house in Belmont, Jamaica, 3rd June 2011. (Photo by Kevin Cummins/Getty Images)

Наркотичното вещество марихуана е популярно сред наркоманите от всички възрастови групи. Съществува мит, че канабисът не е в състояние да причини значителна вреда на здравето. Всъщност, неговата употреба допринася за прогресията на наркоманията, преминаването към по-тежки наркотици и за дисфункцията на някои вътрешни органи и системи, което налага лечение на зависимост от марихуана.

Психоактивните свойства на марихуаната включват следните ефекти:
–  Безпричинен и неконтролируем смях.
–  Временна еуфория.
–  Силно повишен апетит.
–  Чувство на релаксация и липса на задръжки.
–  Повишено либидо (желание за секс).

Действието на марихуаната трае до 4 часа. След изтичане на наркотичния ефект възникват противоположните усещания: депресия, раздразнителност, чувство на самота, сънливост, апатия и липса на апетит. С течение на времето, се развива въздържание: за да се отърве от дискомфорта, зависимият е принуден да използва друга доза от веществото.
Употребата на канабис развива психологическа толерантност към наркотиците. С течение на времето ефектът от употребата на веществото отслабва. Тъй като, марихуаната няма същото влияние, пристрастеният преминава към други групи наркотици. Често се случва канабисът да е „мостът“ към тежките наркотици: опиати, стимуланти…
При някои хора психологическата зависимост към „тревата“ се развива още при първата употреба. Физическата зависимост възниква у тези, които употребяват постоянно марихуана.
Пристрастяването към веществото се нуждае от спешно лечение на зависимост към марихуана. Терапията трябва да се провежда в специализирано за целта място.

Основни етапа за лечение на зависимост от марихуана:

– Диагностика – преглед, лабораторни изследвания. Снемане на анамнеза.
–  Детоксикация – отстраняване на веществото от кръвния поток;
–  Симптоматична терапия, насочена към облекчаване на болка, панически или депресивни синдроми;
–  Психотерапия, насочена към премахване на психологическото желание за наркотици и решаване на личностните проблеми.
–  Рехабилитация – социална интеграция на зависимия и предотвратяване на бъдещо посягане.
Качествената и професионална терапия ще помогне, да се отървете от желанието за марихуана и да се върнете към нормален живот

Comments

comments