Лена Бориславова: Решението за руските дипломати е на Външното министерство, не на кабинета

Решението за обявяване на 70 руски дипломати за персона нон грата е взето при пълно спазване на процедурата, като процесът е движен изцяло от Министерството на външните работи. Това обясни пред „Дневник“ началникът на кабинета на Кирил Петков – Лена Бориславова, в коментар по темата за безпрецедентното решение България да изгони 70 служители на руското посолство – както технически персонал, така и дипломатически.

„Това не е решение на Министерския съвет или на премиера. Процедурата е спазена изцяло от Министерството на външните работи“, коментира лаконично Бориславова.

По-рано днес партиите в парламента реагираха на решението разнопосочно – някои го подкрепиха и го определиха като закъсняло, а други отправиха критики към премиера Кирил Петков и твърдят, че решението е взето еднолично.

От прокуратурата посочиха, че не са получавали информация от службите за сигурност за нерегламентирана дейност от страна на изгонените дипломати на територията на страната.

„Във връчената на посланик Митрофанова вербална нота се заявява още очакването на българската страна Русия да закрие временно генералното си консулство в Русе, като България ще закрие временно консулството си в Екатеринбург. На посланик Митрофанова бяха връчени имената на 70 сътрудници на представителствата на Руската федерация у нас, които следва да напуснат територията на страната до 24 ч. на 3 юли 2022 г.“, се посочва в съобщението на Министерството на външните работи.

Comments

comments