Лекарства за уши, нос и гърло (УНГ)

Лекарства за уши нос гърло (УНГ) са известни още като оториноларингология и обхващат три области, които сами по себе си са високо специализирани. Поради тази причина има специалисти по УНГ, които работят предимно като ринолози, отолози или ларинголози и въпреки това ушите, носът и гърлото са много тясно свързани както анатомично, така и функционално. В резултат, специалистите по УНГ, обикновено включват и трите области при определяне на диагнозата. Те се занимават главно с овладяване на състояния, свързани с възпаление уши, нос, гърло.

Състоянията на външното ухо, ушния канал и средното ухо често могат да бъдат успешно лекувани физически или с лекарства. В някои случаи обаче се налага операция; това може да бъде поставяне на уплътнения, запечатване на сгънато тъпанче, почистване на ухото в случай на специфични видове възпаление или подобряване на слуха като цяло.

Когато нервните клетки на вътрешното ухо или вестибуларната система са засегнати (напр. шум в ушите, свързан с възрастта, влошаване на слуха, световъртеж и др.), не винаги е възможно да се лекува причината.

Затрудненото дишане през носа, хроничните настинки и налягането в лицето често са свързани с назални деформации (напр. Отклонена преграда) или с нарушаване на преминаването на въздух през параназалните синуси (синузит). Ако консервативните мерки, като назални спрейове, не са ефективни, тогава операцията обикновено може да помогне. Септопластиката (операция за коригиране на отклонена преграда), ринопластика (операция за коригиране и прекрояване на цялата структура на носа) и ендоскопска хирургия на синусите са най-честите операции в УНГ медицината.

Проблеми с преглъщането, възпалено гърло и пресипналост са допълнителни типични симптоми, които мотивират хората да посетят УНГ специалист. Съвременните ендоскопи могат да се използват в УНГ медицината, за да се видят подробно промените в носната кухина. Тази техника може да се използва и за изследване на целия фаринкс и ларинкса, улеснявайки ранното откриване и лечение на промени в лигавицата.

Хъркането не винаги е само проблем с шума. Това може също да повлияе на качеството на съня и да причини вторични състояния. Трябва да посетите УНГ специалист за диагностика, особено ако изпитвате умора през деня.

Comments

comments