Лекари-офталмолози прегледаха над 100 симитличани, отчетоха висока заболеваемост

Над 100 човека прегледаха лекари-офталмолози от най-престижните болници в София, като направиха безплатни очни прегледи за жителите на община Симитли. Кампанията беше вчера 3-ти октомври и бе организирана от Сдружение „Право на зрение-България“, Александровска болница-София, Столично дружество по Офталмология и Организация на евреите в България „Шалом“. Идеята за тази инициатива е да се направи достъпна качествената лекарска грижа за българите, живеещи в по-отдалечени от столицата места. Безплатните прегледи са най-вече за хора с по-малки финансови възможности, както и деца.

Симитли бе първият град в България, от който стартира кампанията. Прегледите преминаха нормално, но тревожното, при по- възрастните хора е, че се очертава тенденция за висока заболеваемост на очите, коментираха специалистите. Пациентите преминаваха през няколко уреда за преглед на зрението, които да дадат точна представа за състоянието им.

При хората с по-сериозни проблеми специалистите насочваха какво би било най- добре да направят и как да се лекуват по лесно.

Кампанията започва сега и ще продължи в различни етапи. В първия й етап след Симитли лекарите ще посетят Якоруда, няколко села в общините Разлог и Гърмен, както и Бобов дол и Първомай.

Оценете

Comments

comments