Кьовеши поиска елитен корпус от разследващи към Европейската прокуратура

Да бъде създаден елитен корпус от висококвалифицирани следователи, които да разследват финансовите измами и да могат да работят транснационално в рамките на Европейската прокуратура. Това поиска европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Тя отчете първата година от дейността на ЕП с 929 разследвания и обезпечено имущество за 259 млн. лв. – сума, която надхвърля четири пъти бюджета на европрокуратурата. За година до нея са изпратени 4006 сигнала за престъпления.

„Година на успешно сътрудничество в рамките на европейското семейство и споделени приоритети. Поздравявам г-жа Кьовеши за решителността за защита интересите на европейските данъкоплатци“, написа в Туитър“ главният прокурор Иван Гешев, който е в Люксембург на конференция по случай първата годишнина на ЕП.

От Европейската прокуратура отчетоха, че от 4006-те сигнала до тях 1841 са подадени от граждани.

„Само чрез измамите с ДДС организираните престъпни групи са в състояние да нанесат огромни щети – вероятно между 30 и 60 млрд. евро годишно. Това са пари, които или е трябвало да бъдат внесени в бюджетите на държавите-членки, или просто са били откраднати от тях. Твърде често се сблъскваме с доста ограничено разбиране за последиците за всяка икономика и общество от съществуването на престъпни организации, способни да нанесат такива щети. Особено в настоящия икономически контекст е изненадващо, че все още трябва да подчертаем, че в борбата с тези организирани престъпни групи е необходима най-голяма решителност“, посочиха от ЕП в съобщение по повод първата година на дейността ѝ.

Comments

comments