Куфари с пари: Какво знаем (и не знаем) за корупционния скандал в Европарламента

Ева Кайли на трибуната на Европейския парламент води пленарно заседание през отминалата сесия – само преди три седмици в Страсбург

В петък следобед Европейският парламент е почти празен. Преди последната пленарна сесия за годината, която започва в понеделник вечер, повечето служители са обзети от коледния дух и предстоящите празници, и почти никой не предугажда последвалите събития.

 

Но не и белгийският отряд за борба с корупцията, който от сутринта вече е направил 15 обиска в частни домове и хотели, използвани от членове на парламента. Акцията (която няма име) е резултат от няколкомесечно разследване за използване на неразрешени методи на влияние върху решенията на Европейския парламент, корупция и пране на пари.

 

Когато вечерта полицейските служители вече разполагат с разрешение да влязат в сградата на парламента, няколко служители – асистенти на депутати, един от които бивш член на Европейския парламент, вече са задържани. В прессъобщението на прокуратурата за извършените обиски и задържания, се говори за четирима съветници и служители, които са идентифицирани само с годините им на раждане, но скоро белгийските медии съобщават, че е задържан и действащ член на Европарламента. При това на високата административна длъжност – вицепрезидент, един от 14-те членове, които имат право да представляват институцията, според предоставените им от председателя им правомощия, и да водят пленарните заседания.

Това е гръцкият евродепутат от лявата партия ПАСОК Ева Кайли, която трети ден остава в предварителния арест в Брюксел, в очакване на решението на съдия за мярката си за отклонение. Междувременно Кайли, която отговаря за отношенията на парламента с Близкия изток, е изключена от партията лично от председателя й, който е също евродепутат, и от групата на Социалистите и демократите, която я е номинирала за вицепрезидент.

 

В неделя Кайли вече е освободена от задълженията си на зам.-председател на Европейския парламент, от спешно върналия се от родната Малта, председател на парламента Роберта Мецола.

 

Преди началото на пленарното заседание ръководството на парламента и председателите на парламентарните групи ще решат дали да я лишат от зам.-председателския й пост и какво да правят с депутатския й имунитет, който не е свален и не е известно дали белгийската прокуратура иска да бъде вдигнат.

 

В какво е обвинена Кайли

 

Формално белгийската прокуратура не е повдигнала обвинения, но четирима от разпитаните от петък насам продължават да са задържани.

 

От белгийската преса е известно, че по време на обиските в жилището на Кайли е открита голяма сума пари. Прокуратурата не свързва находката конкретно със зам.-председателя на парламента, нито казва, че пари в брой са иззети само от един обиск. Официално е известно, че е конфискувана сума от 600 хил. евро. Иззети са още компютри и мобилни телефони.

 

Но медиите в Брюксел съобщават, че в къщата на гръцкия евродепутат е намерена голяма сума в чанти и в куфар. Сериозността на престъплението позволява задържането на Кайли, въпреки имунитета й.

 

Засега не е известно каква е била точно нейната роля в схемата.

 

Коя е Ева Кайли

 

Кайли беше избрана за зам.-председател на Европейския парламент през януари с мандат да служи до парламентарните избори през 2014 г. Преди да се премести в Брюксел е тя е била депутат в гръцкия парламент, а в политиката влиза от телевизионните новини на канала „Мега“, където е била водеща. Евродепутат е от 2014 г.

 

44- годишната Кайли е завършила архитектура в Солун и европейски науки в Университета в Пирея. През 2007 г., когато влиза в гръцкия парламент, тя е най-младият депутат от гръцката социалистическа партия ПАСОК.

 

Преди да стане зам.-председател на Европейския парламент, гръцкия евродепутат е работила в социалната и в енергийната комисии, както и като заместник-член в бюджетната и Делегацията за връзки с Арабския полуостров. През 2018 г. получава наградата на Европейския парламент за нови технологии.

 

Кои са останалите задържани

 

Съобщава се, че бащата на Кайли също е бил временно задържан с пари, напускайки брюкселски хотел.

 

От първоначално обявените задържани, след разпита е освободен и Лука Висентини, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите.

 

В ареста, освен Кайли остават още трима души, които нямат имунитет:

 

Това са бившият евродепутат от групата на социалистите Пиер Антонио Панцери, който се смята за мозъка зад финансовия скандал, пише гръцкият в. „Катимерини“.

 

Италиански медии съобщават, че съпругата и дъщеря му също са под домашен арест в Италия, тъй като са знаели за незаконната му дейност и са водели живот, по-охолен, от колкото са позволявали доходите му на парламентарен асистент.

 

Арестуван е и партньорът на Ева Каили – Франческо Джорджи, близък сътрудник на Панцери, както и Ф., брюкселски лобист.

 

Вече е известно, че обиски са извършени и в домовете и в офисите в Европейския парламент на двама белгийски евродепутати социалисти – Марк Тарабела и Мария Арена. Двамата не са задържани и не са им отправени обвинения.

 

Какво се знае за разследването

 

Подробностите и измеренията на скандала остават неизвестни като прокуратурата се позовава на тайната на следствието, за да задържа подробностите. Повечето информация, с която са пълни медиите, е плод на анализ на откъслечната информация.

 

Белгийската прокуратура например съобщи, че се подозира, че държава от Персийския залив е подозирана в незаконни средства за влияние върху работата на Европейския парламент.

 

„В продължение на няколко месеца следователи от Федералната съдебна полиция подозират страна от Персийския залив, че влияе върху икономическите и политическите решения на Европейския парламент, като това се прави чрез плащане големи суми пари или предлагане на големи подаръци на трети страни със значителна политическа и/или стратегическа позиция в Европейския парламент“, съобщи прокурорът.

 

Въз основа на това изявление бяха открити следи от посещения Кайли в Катар, както и туитове, в които тя оценява промените в трудовото законодателство в Катар, която е критикувана за експлоатация на работещите в нея чуждестранни работници.

 

От това и от съвпадението със световното по футбол се прави извод, че Катар е държавата, плащала на политиците и парламентарните служители. Катарските власти отхвърлиха обвиненията.

 

От светкавичното изключване на Кайли от ПАСОК и от парламентарната група на социалистите се догажда, че срещу нея има сериозни доказателства.

 

Напускащите кораба

 

Съдбата на Кайли ще бъде решена в понеделник следобед от председателите на парламентарните групи. Социалистите и демократите вече са внесли предложение тя да бъде отстранена като заместник-председател на парламента. Ако 60% от тях приемат, тя ще загуби поста си.

 

 

Пиер Антонио Панцери

© European parliament (audiovisual service) Пиер Антонио Панцери

 

 

Очаква се евродепутатите да призоват за спиране на преговорите между ЕС и Катар за либерализиране на визовия режим.

 

Случващото се около Панцери предизвиква още по-вече стрес в Брюксел, въпреки че след 10 г. в Европейския парламент, той вече не е евродепутат. Панцери е основател на неправителствена организация „Борба с безнаказаността“, която си поставя за цел да се бори срещу нарушаването на човешките права и хуманитарното право.

 

Базираното в Брюксел издание „Политико“ пише, бившият френски премиер Бернар Казньоф, евромисарите Федерика Могерини и Димитрис Аврамопулос, както и бившите евродепутати Сесилия Викстрьом и Изабел Сантош вече са напуснали почетния борд на организацията.

 

Панцери е влиятелна фигура сред европейските социалисти след 10 г. работа като член на парламентарните комисии по външни работи и човешки права, както и на интерпарламентарната група за прозрачност, борба с корупцията и с организираната престъпност.

 

 

 

 

 

Източник: Дневник

Comments

comments