Купуваме 30 000 „бавни теста“ от Корея

Ограниченията за придвижване няма да важат за земеделските работници

Правителството взе днес решение за закупуване на 30 000 от т.нар. бавни тестове за установяване на COVID-19 от Южна Корея.

Тов се случи на извънредно заседание на Министерския съвет.

Договорът ще бъде подписан между Министерството на здравеопазването и корейската компания производител OSANG Healthcare Co., Ltd. Правителството упълномощи министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да проведе преговорите и да подпише договора.

Ще се закупят 300 комплекта (всеки по 100 теста), или общо 30 000 теста на стойност 303 000 щатски долара. Договорът не е с фиксирани крайни количества и по него могат да се правят допълнителни заявки за доставка на тестове в зависимост от необходимостта. Тестовете са Real-time PCR и притежават сертификат за употреба в Европейския съюз за диагностика на COVID-19.

Със своето Решение МС се съгласява да бъдат заплатени допълнително транспортните разходи и прилежащите мита, данъци и такси. „Причина за сключване на договора е, че бързото разпространение на вируса в световен мащаб многократно увеличи търсенето на тестове за откриване и диагностика на COVID-19, като всички държави, в това число и България, към настоящия момент изпитват затруднения при осигуряването на реактивите“, мотивират се от Министерския съвет. Каква е сумата за тези транспортни разходи обаче не се упоменава.

Правителството одобри също така днес да бъде осигурен и заплатен транспортът на закупените от Китай 1 176 770 броя предпазни маски тип KN95 за еднократна употреба, 50 респираторни апарата и 1 000 000 броя медицински маски тип KN95. Със същия транспорт ще бъдат доставени и получените до момента дарения от Китай за България. Сума отново не е обявена.

Съгласно друго правителствено решение от днес министърът на здравеопазването ще направи промени в издадените заповеди за извънредното положение, с което да бъде осигурен безпрепятствен достъп на транспортните средства, превозващи сезонни земеделски работници, до обработваемите селскостопански площи.

Транспортните средства ще да бъдат дезинфекцирани от населените места, от които тръгват, а работодателите трябва да осигурят лични предпазни средства – ръкавици и маски. Целта на промените е да се осигури засаждането, отглеждането и прибирането на земеделската продукция в условията на обявената пандемия от COVID 19 – посочват от МС.

Comments

comments