Кунчев: „Омикрон“ вече е в България, а новата вълна ще е след празниците

Математикът очаква осезаемо покачване в броя на заразените след празниците

Вариантът Омикрон вече е у нас. Това заяви математикът проф. Огнян Кунчев пред Bulgaria on air.

„Имаме много връзки с Англия, не знам контролът да е затегнат. Прекарва се леко, как да го забележите… Човек не подозира, че има Омикрон. Хората се завръщат за празниците, въпросът е колко е човекопотокът. Едно 30 000 работници и студенти ще се върнат“, обясни той.

Проф. Кунчев очаква осезаемо покачване в броя на заразените след празниците. Математикът даде пример с Великобритания и мерките, които взима Обединеното кралство. Очаква се там заради Омикрон да починат още между 25 хил. и 75 хил. души.

По думите му „Омикрон“ ще бъде доминиращ вариант до средата на януари и ще има пета вълна, но тя ще бъде по-лека от предишната, прогнозира той.

„Имаме малко над 700 хил., които са прекарали вируса. Умножаваме по 5 – имаме 3,5 млн., които са се срещнали с вируса. Изследванията на китайските учени показват, че след деветия месец хората стават все по-уязвими, става реинфекция. Имаме 1,8 млн. двойно ваксинирани. 800 хил. от тях бяха ваксинирани до края на юни. 1 млн. са с надежден имунитет. Стават около 4,5 млн. Въпросът е колко е населението на България. Остават около 1-1,5 млн. податливи на зараза„, коментира математикът.

Comments

comments