Кукерски фестивал ще се проведе в Благоевград

Хиляди участници и зрители ще станат част от Кукерския фестивал в Благоевград днес. 12 групи ще вземат участие в едно от традиционни събития в града. Събирането на групите е в 10:00 часа в района на ЖП гарата в Благоевград.След това участниците ще тръгнат по бул.„Св. Св. Кирил и Методий” в посока хотел „Ален мак“ и точно в 11.00 часа първата група ще се представи пред журито от специалисти, което ще бъде разположено на построена сцена, находяща се до автобусната спирка над 03 ОУ „Димитър Талев“.
За първи път занаятчийско изложение-базар ще съпровожда сурвакарските игри. Майстори ще разположат шатри около сцената и ръчно ще изработват предмети, като основната тематика е кукерската. Ще бъдат отличени групи в категориите „Придържане към традициите”, „Масовост”, „Иновации”, „Най-добра маска и костюм”, „Артистичност”, „Най-добра композиция”, „Най-добра мечкарска група”, „Най-артистични старци” и „Най-колоритна младоженска двойка”, „Най-добър бабугер”, „Най-добра танцова група”, „Най-добра маска пародия” и „Най-атрактивен образ на дявола”. Жители и гости на Благоевград ще могат да видят традиционни ритуали и персонажи сред които поп, булка, мечка, бабугери и много други герои от народния бит и обредност. Кукерите са заложили и на костюмите, изработени от кожи, при специална техника и съхранение.
Времето за представяне и впечатляване на журито и публиката е 15 минути. Награждаването ще се проведе от 14.00 часа, когато се очаква и последната група да завърши своето участие.

Comments

comments