КПКОНПИ е получила сигнали за корупция за 301 магистрати

Сигнали за корупция срещу 301 магистрати е получила миналата година Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Това става ясно от доклада за дейността на КПКОНПИ за 2021 г., който е внесен в Народното събрание и е изпратен на президента и на правителството (пълния текст на доклада виж тук). В началото на годината председателят на комисията Сотир Цацаров каза, че ще подаде оставка от 1 март, за да може да бъде внесен годишният доклад.

От него става ясно, че сигналите за корупция са 877, като най-много са срещу магистрати – 301. Сигналите срещу държавни служители са 275, а 112 са срещу органи на изпълнителната власт. Приключили са проверките по 726 сигнала с изготвени по тях доклади и решения, но от комисията не посочват какви са те. От всички сигнали само 22 не са съдържали данни за престъпления.

Комисията е работила по 618 прокурорски проверки, като е разкрила данни за извършени престъпления по 97 от тях и материалите са докладвани на прокуратурата. КПКОНПИ е установила и 22 конфликта на интереси, за които е наложила глоби и е отнела над 804 000 лева.

За 2021 г. комисията е приела 209 решения за образуване на дела за конфискация, а съдилищата са допуснали обезпечения на имущество за близо 39,4 млн. лева.

До края на миналата година в комисията е имало 5876 активни проверки за незаконно имущество, като са образувани 836 граждански дела с обща цена на исковете за над 3,8 млрд. лева. Над 1/4 от делата са срещу ръководители или участници в организирани престъпни групи, а над 1/5 са срещу обвиняеми за данъчни престъпления.

Comments

comments