Консултация с адвокат в град Варна

За повечето хора покупката на жилище е най-голямата инвестиция, която ще направят в живота си, затова към такова огромно вложение на средства е необходимо да се подходи внимателно и разумно. Затова една от първите стъпки, които трябва да предприеме клиентът е консултацията с местен адвокат във Варна. Адвокатските услуги Ви гарантират, че сте направили всичко възможно, за да постигнете добри условия по сделката и че покупката Ви е обмислена и сигурна. Ето част от ползите, които един адвокат ще Ви даде:

  • Защитава правата и интересите Ви през всички стъпки на покупко-продажбата;
  • Следи за изрядността на документите;
  • Дава съвети и насоки при процеса на подготовка и финализиране на сделката;
  • Подпомага страните за снабдяване с документи;
  • Работи в съгласие с брокера и нотариуса за безпроблемно протичане на сделката.

От къде да извадя данъчна оценка в град Варна

Една от следващите стъпки при прехвърлянето на имущество е издаването на данъчна оценка. Това е задължителен документ, без който не може да бъде извършена продажба на недвижима собственост. Удостоверението се издава от местните служби на общинска администрация на град Варна, след подаване на молба по стандартен образец. Следват стъпки за извършване на проверка на наличните данни относно недвижимото имущество, както и дали собственикът има неизплатени задължения. Ако в информационната система фигурират всички необходими сведения и няма установени нередности, служителите извършват нужните изчисления и издават данъчната оценка. Този процес обикновено отнема около две седмици от датата на подаване на заявлението.

Доверете се на експертното мнение на нашите консултанти, които ще Ви следват неотлъчно през всички стъпки на покупка и продажба на жилище и разгледайте богатия каталог от оферти за недвижими имоти във Варна от SUPER ИМОТИ.

Предварителни договори

Предварителният договор е важна стъпка, която има за цел да уточни двустранните ангажименти по сделката като уговорените цени, условия и срок за придобиване на собствеността, права и задължения на страните. Притежава чисто практически ползи, като най-често спира предлагането на имота на пазара. Този документ няма нужда да се учредява при нотариус, достатъчно е да фигурира в писмена форма и представлява вид обещание за продажба. Такъв договор е най-необходим при закупуването на къща или апартамент ново строителство “на зелено”, където лицето продавач се задължава да изгради имущество, което след срока на изпълнение ще бъде прехвърлено на купувача. Окончателното предаване на собствеността става с нотариален акт, който се издава от компетентен нотариус в района на Варна, в който се намира жилището.

Винаги предвиждайте клауза за неустойка

Клиентът, продаващ имот във Варна, ще иска да се увери, че купувачът е предприел стъпки по одобрение за финансиране, а купувачът, че собственикът се е снабдил с всички документи, нужни за прехвърляне на имота. Ето защо неустойката е една от задължителните стъпки, които трябва да бъдат отразени в предварителния договор. Тя представлява клауза, която предвижда оценка на вредите, в случай на неизпълнение на уговорените задължения. Неустойката има превантивен характер, като създава доверие и сигурност, че двете страни ще изпълнят отговорностите си. Важно е да се знае, че неустойката не се дължи по силата на закона, следователно за нея може да се претендира само ако изрично е описана като клауза в договора.

Comments

comments