Конституционният съд образува дело за избора на председателя на КЕВР

Конституционният съд образува дело за избора на Станислав Тодоров за председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Решението на Народното събрание е атакувано от депутати от групата на ГЕРБ-СДС.

Докладчик по делото ще бъде лично председателката на КС Павлина Панова.

В искането си за отмяна на решението за избора на Тодоров от ГЕРБ заявяват, че с него е погазен принципът на правовата държава (пълния текст на искането виж тук).

Причините, които изтъкват са няколко. Първата е, че след откриването на процедурата за избора бяха направени изменения в Закона за енергетиката, с които беше променена легалната дефиниция за това какво се има предвид под „стаж в областта на енергетиката“. Изискването на закона е председателят на КЕВР да има най-малко 5 години такъв стаж.

„Процедурата по избора на председател на КЕВР е започнала при действието на едни материални предпоставки за изискванията, на които трябва да отговаря кандидатът за председател на КЕВР, а е завършила при други“, пишат от ГЕРБ.

Друг проблем, който излагат в искането си до КС, е, че според тях Тодоров не отговаря на изискванията на ЗЕ нито в старата, нито в новата му редакция. Най-общо според тях дружествата, в които е работил той, не са лицензирани като такива от енергетиката. И затова заявяват: „Която и от редакциите на ЗЕ да се приложи – тази към момента на откриване на процедурата или тази към момента на избора, председателят на КЕВР не отговаря на условията, за да бъде избран“.

Следващото твърдение, с което опозицията е атакувала избора на председател на КЕВР, е, че Народното събрание е нарушило принципите за политическия плурализъм и равнопоставеност. „Народните представители са били лишени от възможността да номинират кандидати при условията на новоприетия закон, тъй като срокът за това е изтекъл и по този начин са били лишени и от възможността да участват в осъществяването на държавната политика в областта на регулирането на дейността в енергетиката чрез свои номинации. Нарушен е и принципът на равнопоставеност, защото част от народните представители не са могли да знаят, че условията на които трябва да отговаря председателят на КЕВР ще бъдат променени след изтичане на срока за номинации и да предложат кандидати, отговарящи на новите условия“, пишат от ГЕРБ.

Според тях с този избор не са спазени изискванията на Директива 2019/944 от 5 юни 2019 г. относно общите правила за вътрешния пазар на електроенергия – да се гарантира независимостта на регулаторния орган, чрез назначаване на членовете му назначават въз основа на обективни, прозрачни и публично оповестели критерии в рамките на независима и безпристрастна процедура, с която се гарантира, че кандидатите имат необходимите умения и опит.

Comments

comments