Конкурсът ArXellence 3: ALUMIL дава шанс на български архитекти да покажат потенциала си!

Архитекти от целия свят са поканени да участват в ArXellence 3 – международен конкурс за архитектурни идеи, организиран от ALUMIL. Темата на конкурса е изграждането на музей, посветен на съхранението на историческата памет на остров Ярос, и създаването на център за изследвания и популяризиране на устойчивото развитие в източното Средиземноморие.

Третото издание на международния архитектурен конкурс ArXellence беше официално открито на 28-ми юни в град Атина. Този интердисциплинарен конкурс за архитектурни идеи се фокусира върху „Съхранение на историческата памет и популяризиране и опазване на уникалните екологични характеристики на остров Ярос“. Конкурсът е организиран от ALUMIL и неправителствената организация AEGEAS, с подкрепата на Техническата камара на Гърция, която е съорганизатор на конкурса.

Остров Ярос има мрачна история, тъй като е бил място за изгнание на хиляди гръцки граждани, които са били политически затворници по време на гражданската война и диктатурата, живеейки в потисничество при ужасни условия.

Наред с този мрачен период от историята на Гърция, Ярос е известен и със своето забележително природно богатство. Островът е включен в европейската мрежа „Натура 2000“ от 2011 г. и е обявен за защитена морска зона през 2019 г. Ярос е дом на 12% от световната популация на Средиземноморския тюлен монах (Monachus monachus), като уникалните коралови образувания и растението Посидония покриват повече от 30% от морското дъно.

Конкурсът има две основни изисквания, които трябва да бъдат взети под сериозно внимание от участниците. Първото е създаването на музей, който да отдаде почит на хората, които са били затваряни, измъчвани и са понасяли страдания на острова, както и на тези, които са преживели всикчи тези мъчения и жестокости и са загубили живота си на Ярос. Второто изискване включва проектирането на изследователски център, чрез който ще се популяризират стратегии за опазване на околната среда и устойчивост в целия средиземноморски регион.

Събитието, с което бе поставено началото на Arxellence 3, бе изпълнено с интересни презентации и дискусионни панели, представени от представители на международната архитектурна и научна общност, като основният акцент бе поставен върху историческата памет и устойчивостта.

Официалният старт на конкурса ArXellence 3 беше даден в началото на юли, а записванията за участие приключват на 11-ти ноември 2024 г. Крайният срок за подаване на проектите е 14 април 2025 г., а резултатите ще бъдат обявени на 21 май 2025 г. Общият награден фонд за третото издание е 70 000 евро: Първа награда – 40 000 евро, Втора награда – 20 000 евро, Трета награда – 10 000 евро и 6 почетни награди.

За повече подробности относно ArXellence 3, условията за участие и темите на конкурса, моля, посетете уебсайта на конкурса: https://www.alumil.com/arxellence3

Конкурсът ArXellence 3 се провежда под патронажа на гръцкото Министерство на околната среда и енергетиката и гръцкото Министерство на културата, а стратегически партньор е Националната агенция за природната среда и климатичните промени.

Comments

comments