Композиторът Петьо Кръстев с отворено писмо до медиите

Композиторът и диригент Петьо Кръстев изпрати отворено писмо до медиите, в което изразява своята позиция относно прекратяването на договора му като директор на Ансамбъл „Пирин”.

Публикуваме отвореното писмо без редакция:

Отворено писмо

От Петьо Венев Кръстев

(композитор, диригент етномузиколог)

Уважаеми колеги,

Изразявам своята благодарност към колектива на ФА „Пирин“ за съвместната работа през последната една година. Изразявам своята благодарност към творческия екип, с който работих през изминалото време. Изразявам своята изключителна благодарност към всички съмишленици и съидейници, които бяха с мен  и ме подкрепяха в създаването и реализацията на творческите проекти и идеи. Искрено желая на ФА „Пирин“ много бъдещи успехи.

Тъй като винаги съм държал на истината и нейното обективно представяне, съм длъжен да изкажа и своята позиция относно прекратяването на моят договор или казано по друг начин уволнението.

С г-н Стоянов проведохме няколко срещи – по-точно три и един телефонен разговор. Четвъртата ни среща беше съвместно с колектива на ФА „Пирин“ и г-жа Силвия Домозетска. Ще се опитам накратко да ги резюмирам. Основна тема на срещите беше моето виждане за развитието на ансамбъла и проблемите, свързани с структурирането на творческия екип. Моята позиция беше именно заявената на конкурса преди една година – да работя с формирания от мен екип. На различните срещи г-н Стоянов изказваше коренно различни становища – от обещание за безрезервна подкрепа и воля за разрешаване на кадровите проблеми, свързани с възстановяването на Мирослав Димитров като хореограф, през решението той да бъде назначен като главен художествен ръководител (въпреки, че съдебното решение го възстановява като хореограф), а аз да остана на поста директор!?, до последвалата заповед за прекратяване на моя договор. В тази връзка изказвам искрено съжаление, че не посъветвах колегите от моя екип – ръководител на танцов състав и ръководител на хор, вместо лично да подават оставки (както те направиха, смятайки това за свой морален дълг), да останат на работа в ансамбъла, евентуално да бъдат уволнени/съкратени, след което евентуално да оспорват решението и другата година по това време евентуално да бъдат възстановени на позиция, вече като главен художествен ръководител/директор – наистина подходящ пример за кариерно развитие, каквато е и настоящата ситуация.

Но да се върна на основния мотив – моят трудов договор на 4 (четири) часа. Този проблем не беше дискутиран на нито един от разговорите с г-н Стоянов, но за сметка на това той учудващо „изплува“ като аргумент в определен момент. В тази връзка декларирам следното:

1.  При обявяването на конкурса за длъжност директор на ФА „Пирин“ през 2020г. нямаше поставено изискване относно трудовите правоотношения.

2.  Договорът, който съм подписал е подписан и от работодателя, което е израз на съгласие и споразумение между двете страни.

3.  Познавам много колеги в България и извън България, заемащи ръководни творчески позиции, които съчетават с много други дейности. Това е доказано успешна практика от много години. Нещо повече – имам информация, че по този начин са работили и други ръководители във ФА „Пирин“ преди мен, и още – имам информация, че въпреки становището на г-н Стоянов, в момента е назначил колега на ръководна позиция в

ансамбъла именно на такъв допълнителен договор на 4 (четири) часа.

Относно моята работа в Българска академия на науките (БАН), винаги съм смятал, че тя е дълбоко свързана и неразделна част от дейността ми в ФА „Пирин“, че моите научни търсения в областта на етномузикологията ще допринесат за по-дълбокото експертно познаване на традиционната култура и ще обогатят концептуално творческите търсения и проекти на ансамбъла. Винаги съм бил твърдо убеден, че науката съдържа много силен ресурс, който провокира създаване на идеи и оригинални решения в сферата на изкуството на фолклорна основа и изкуството на ФА „Пирин“.

В заключение бих изразил и своята позиция по отношение на 4-те часа „отдаденост“. Всички, които работиха с мен в последната една година са свидетели на това, че аз съм давал много повече от „четири часа“ на ден във ФА „Пирин“. Свидетелство за това са следните факти:

1.  Значително подобряване на ежедневния работен и творчески процес, подобряване на качеството на работа, уплътняване на времето; организиране на административната и организационна дейност;

2.  Значително израстване на интерпретаторските възможности по отношение на техническо усъвършенстване, сценично представяне, стилови специфики и изграждане на драматургията на спектаклите от артистичния състав;

3.  Активна концертна дейност и организиране на концертно турне в различни градове на България, въпреки рисковете и предизвикателствата на настоящата ситуация – постоянен риск за здравето на изпълнителите, свързан с пандемията КОВИД, риск за предвиждане режима на работа на концертни зали и театри, притеснения относно правилата за посещаемост на концерти и др.

4.  Творческо развитие и израстване на ФА „Пирин“. За изминалата година, през която активната дейност на ансамбъла поради КОВИД мерките беше значително редуцирана (почти наполовина), ФА „Пирин“ разработи и представи на концерти ТРИ програмни спектакъла с различен репертоар и различна гледна точка върху изкуството на институцията. Творческият екип подготви и ТРИ нови проекта за спектакли. Два от тях са с изцяло нов репертоар, който беше в процес на поставяне в музикалните състави на ансамбъла. Третият проект с работно заглавие Ансамбъл Пирин RETRO щеше да бъде готов и представен през месец декември 2021 г. – идея, която г-н Стоянов прие много радушно и предложи съдействие за нейната реализация. В настоящия момент искрено съжалявам, че този процес е стопиран.

С оглед на приведените аргументи декларирам, че работата на ръководителя – директор/главен художествен ръководител не се изразява във формално подписани документи и дори многократно надхвърля поставените в тях условия. Тя наистина изисква отдаване и посвещение. Тази кауза приехме аз и моите колеги и посветихме на нея своите време и усилия през изминалата година.

Аз искрено обичам Ансамбъл „Пирин“. Искрено обичам и моя град Благоевград. Много ценя и уважавам хората в него и техните професионални възможности, които могат да удовлетворят и най-взискателният работодател – потенциал, който нашият град притежава и факт, който често се неглижира. От тази гледна точка желая много успехи на г-н Стоянов. Надявам се, че той ще даде на Благоевград и на хората в него това, което им е изключително важно и нужно.

С уважение: Петьо Кръстев

Comments

comments