Комисия в ЕП единодушно призова за приемане на България в Шенген

Снимка Getty Images

Членовете на Комисията по петициите в Европейския парламент (ЕП) призоваха единодушно за приемане на Румъния и България в Шенген още до края на тази година. Резолюцията е гласувана с 25 гласа „за“, без нито един „против“ и „въздържал се“, което показва подкрепата на евродепутатите от всички политически семейства в ЕП.

В политическия документ се казва, че двете държави вече са изпълнили необходимите изисквания за приемане в Шенгенското пространство и това най-накрая трябва да се случи.

Евродепутатите изразяват съжаление за решението на Съвета на ЕС от декември миналата година, с което бе отхвърлено присъединяването на тези две държави, „без да представи никаква правна обосновка, свързана с критериите за присъединяване“.

“Едно по-голямо Шенгенско пространство без граничен контрол би направило ЕС по-силен“,се казва в резолюцията.

Евродепутатите напомнят, че гражданите и бизнесът в Румъния и България понасят голяма обществена и икономическа тежест заради факта, че са извън Шенген.

“Гражданите на България и Румъния са дискриминирани, тъй като се сблъскват със забавяния, бюрократични трудности и допълнителни разходи при пътуване или извършване на стопанска дейност в чужбина в сравнение с техните колеги в Шенгенското пространство“, твърдят евродепутатите.

Отбелязва се, че времето за чакане на граничните пунктове и  закъсненията, с които се сблъскват румънците и българите, могат да продължат от няколко часа до дори дни. Това е много повече в сравнение с 10 минути за преминаване на държавна граница в тези части на ЕС, където няма контрол на вътрешните граници.

На 8 декември миналата година Нидерландия и Австрия блокираха приемането на България в Шенген, а Австрия спря Румъния. Изборът на редовно правителство в София и приемането на съдебната реформа от българския парламент дават големи шансове за приемане на страната в Шенген през тази година.

 

Comments

comments