Колко ще ни струва подмяната на летни със зимни гуми в Благоевград

Кампанията за смяната на летните автомобилни гуми в Благоевград върви с пълна пара.

Майсторите в дузината гумаджийници са затрупани от работа, защото ежедневно расте броят на шофьорите, които идват да „обуят“ колите си със зимни гуми.

Усилен труд кипи в сервиза на Марио Карабельов, който вчера до обяд е успял да смени гумите на 6 коли, а други 8 чакат на паркинга отсреща да бъдат обслужени до края на деня.

Той работи с един по-млад чирак, а изпълнението на една поръчка им отнема половин час.

В гумаджийницата си Марио Карабельов работи с още един чирак, на ден се обслужват по 10-15 коли

„На ден поемаме колкото можем поръчки. Между 10-15 засега, тъй като кампанията сега започна. Между 10 и 12 лв. струва смяната на една гума. Услугата се е повишила с 1-2 лв. в сравнение с миналата година.

В цената е включен прегледът на автомобила за накладки, антифриз, течност за чистачки“, обяснява майстор Марио, докато чевръсто сменя гумите на фирмен автомобил.

„Никого не връщаме, но поръчките са с предварително записване. Стараем се в рамките на работния ден да обслужим клиентите. Нека шофьорите да не чакат последния момент“, препоръчва майсторът.

Новите гуми могат да изкарат два-три сезона, но много зависи от карането. Много е важно да се уцели точният момент за смяната на гумите.

+7 градуса по Целзий! Този показател трябва да се знае от всеки водач на моторно превозно средство. Когато дългосрочната прогноза е за подобни температури, спокойно можете да смените зимните гуми с летни, съветват експертите по безопасно движение на пътя.

Дори и най-добрите зимни гуми се износват бързо, ако се използват при над +7°C, защото се нагряват прекомерно. Освен това при такива високи температури те са по-малко ефикасни при спиране и на суха, и на мокра пътна настилка. Това е, защото намалява тяхното сцепление и ефективност заради наличието на повече и по-дълбоки ламели, сравнено с каналите на лятната.

Статистиката показва, че в Европа всеки трети шофьор сменя летните гуми със зимни само когато падне първият сняг. В същото време по-голямата част от собствениците на автомобили (59%) веднага сменят гумите, щом времето застудее.

Според проучването 80% от европейците се обръщат към автосервиз за смяна на гумите, а 20% се справят сами. 3% от водачите жени включват съпрузите в процеса, а 2% – приятели и познати. В България няма действащ конкретен закон за зимни гуми, а само разпоредби в Закона за движение по пътищата.

Според влязлото в сила законово изменение през 2017 г. от 15 ноември до 1 март шофьорите са длъжни да карат с „гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми, чиято дълбочина на протектора е не по-малка или равна на 4 мм“.

Експертите призовават да не се пести от гуми, тъй като евтините опции издържат много по-малко, а лошото сцепление и ускореното разграждане на гумата могат да доведат до сериозни злополуки.struma.bg

Comments

comments