Кои са водачите на “ Демократична България“, с които коалицията тръгва на избори за третии път

Снимка: БГНЕС

За разлика от предишните избори съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов няма да води листа в столичния 25 многомандатен избирателен район (МИР), където е т.нар. лидерска битка. Той се кандидатира срещу бизнесмена от ДПС Делян Пеевски във Велико Търново, както отново е водач и на листата в Пловдив-град срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Водач на обединението в 25 МИР е съоснователят на родителската дигитална платформа „Майко Мила“ Елисавета Белобрадова, която на 11 юли събра 7805 преференции – повече от личните гласове за Бойко Борисов, и от неизбираемото десето място в 23 МИР се пренареди и влезе в парламента.

Другите двама лидери Атанас Атанасов и Владислав Панев – съответно в 23 и 24 МИР. Другият съпредседател на „Зелено движение“ Борислав Сандов е втори в листата в 25 МИР, но ще води и листата в Монтана, а не в Смолян, както преди. В Смолян този път води разследващият журналист Зарко Маринов.

В 23 МИР в София след Атанасов са изборният експерт Антоанета Цонева, Петър Маринов от ДСБ, юристът Надежда Йорданова, икономистът Георги Ганев и певецът Васил Гюров. В 24 МИР след Панев са общинският съветник Иво Божков, Ивайло Мирчев от „Да, България“, бившият лидер на СДС Мартин Димитров и педиатърът Таня Андреева, а последна е общинският съветник Марта Георгиева. След Белобрадова и Сандов в 25 МИР са пулмологът Александър Симидчиев, бившият районен зам.-кмет Бонка Василева и бившият депутат Петър Славов.

Всичко, което трябва да знаете за:

В София-област водач за първи път е софтуерният инженер Божидар Божанов от „Да, България“. Досега там водеше пулмологът Александър Симидчиев. В Шумен водач този път е адвокат Полина Велчева.

Промени начело на останалите листи в сравнение с изборите на 11 юли няма. В Бургас първи в лисата отново е Ивайло Мирчев, а във Варна – музикантът Стоян Михалев. Актьорът Веселин Калановски пак води листата в Ямбол.

Изборният експерт от „Да, България“ Антоанета Цонева отново води листата в Пазарджик, а дипломатът Стефан Тафров – в Русе. В Пловдив-област водач отново е експертът по сигурност Велизар Шаламанов. В Плевен водач остава председателят на сдружение „Достойнство на един народ“ Найден Зеленогорски. В Благоевград водач отново е юрист Иван Димитров, който бе и депутат в 45-ия и 46-ия парламент.

В Стара Загора водач на листата остава юристът конституционалист и преподавател в Софийския университет Атанас Славов, а в Хасково – бившият общински съветник от Димитровград, местен лидер на ДСБ, досегашен депутат и собственик на аптека Катя Панева. В Перник отново първа е Зорница Стратиева, а в Сливен – зам.-председателят на ДСБ и досегашен депутат Димитър Сяров.

Начело на листата в Кърджали отново е журналистът Вилдан Байрямова. В Кюстендил листата отново води художникът и музикант Николай Табаков.

Във Видин водач отново е адвокат Любен Иванов, във Враца – областният председател на ДСБ Владислава Лакова, в Добрич – био земеделският производител и досегашен депутат Албена Симеонова, а в Ловеч – политологът Свилен Андреев.

В Търговище водач отново е докторантът по икономика Илина Мутафчиева, а в Габрово – общинският съветник Ивелин Стоянов. Първи в Силистра е адвокат Златко Куртев, а в Разград – инженер Иво Димитров.

Comments

comments