Кожени или Текстилни мото якета

Мото якето е неизменен и задължителен аксесоар за всеки истински волен ездач. От край време мотористите се радват на богато изобилие от дрехи, обувки и специални продукти за по-комфортно и автентично преживяване, докато са на път с любимото си возило. Но моторджийското яке си остава класика, която всеки мотоциклетист притежава. То е емблема от миналото. Якето е част от настоящето на съвременния моторист. И със сигурност, то ще бъде в арсенала от мото аксесоари и за в бъдеще.

Но с увеличаването на предлаганите мото стоки на пазара се увеличиха и видовете мото якета. Ако в миналото рокерите залагаха основно на стандартните кожени якета за мотор, днес те разполагат с далеч по-богат избор. На „щанда“ вече са изнесени интересни варианти от непромокаема материя, както и по-леки и прохладни от кожата модели със защита срещу вятър. Наличието на текстилни якета за мотор позволи на волните ездачи да обзаведат гардероба си далеч по-практично и функционално.

Междувременно обаче голяма част от мотористите не възприемат нововъведенията в мото модата и сериозно отричат идеята за текстилно яке за мотор. Това са главно традиционалисти, възприемащи класиката за единствена опция и придържащи се към утвърдените „стандарти“ в безопасното, комфортно и най-вече приятно пътуване на две гуми.

И все пак, наличието на текстилни мото варианти редом до вечните кожени якета за мотор създават предпоставка за избор. А това, на свой ред, няма как да не е добра новина за всички моторджии. Какъв ще е индивидуалният избор на всеки от вас, разбира се, зависи единствено и само от предпочитанията и разбиранията ви. Ако все пак ви е трудно да прецените, не спирайте да четете. Днешният материал ще ви даде отговор на въпроса – нужни ли ни са текстилни мото якета или да заложим единствено и само на класическите кожени якета за мотор? За целта ще ви представим нагледно плюсовете и минусите на двата варианта за мото връхна дреха.

Предимства и недостатъци на кожените мото якета

Да започнем с предимствата. 

Нормално е за повечето от тях да сте наясно. Все пак представени нагледно, те ще ви дадат по-реална представа за това доколко емблематичната кожена куртка припокрива всичките ви мото нужди, докато карате:

  • Кожените мото якета са класика, без която просто ще изгубите облика на автентичния моторист;
  • Кожените мото якета безспорно са по-устойчиви във времето от съвременните текстилни мото якета;
  • В студено време якетата от кожа ще ви предпазят много по-добре от ниските температури, вятъра и дори евентуални валежи.

А сега и недостатъците:

  • В топло време не винаги е приятен ефектът на спарване и изпотяване;
  • Кожата се поддържа по-трудно, включително и когато става дума са обикновено почистване.

Предимства и недостатъци на текстилното мото яке

Не отписвайте първосигнално модерните текстилни якета за мотор. Истината е, че те разполагат с предимства, които си заслужава да обмислите:

  • В по-топло, но най-вече в горещо време те са много по-комфортни;
  • Голяма част от модерните текстилни мото якета разполагат със защита срещу вятър, а някои са водоустойчиви;
  • Поддръжката им е по-лесна, защото могат да се перат дори директно в пералнята;
  • Текстилните мото якета често са в пъти по-евтини от алтернативите от кожа.

А съществуват ли недостатъци във визията и функционалността на съвременните текстилни якета за мотор?

  • Визията им е не винаги кой знае колко мото и често закоравелите рокаджии гледат с насмешка на подобни модели;
  • С текстилни мото якета е трудно да се кара през по-студените дни от годината;
  • Възможно е неудобство по време на шофиране в случай на обличане на повече дрехи под якето с цел преодоляване на суровите метеорологични условия.

Както виждате и текстилните мото якета, и кожените якета за мотор си имат свои предимства и недостатъци. Ето защо, може би, най-добрият вариант за волния ездач е да разполага с текстилно яке за по-топло време и класическо кожено мото яке за студ, а и за автентична визия на пътя!

Източник:  https://carmall.bg

Comments

comments