Кога да потърсите адвокат за обезщетение, вследствие на претърпени неимуществени вреди?

Неимуществените (морални) вреди представляват засягане на честта, достойнството, доброто име на лицето в обществото. Най-често се търсят неимуществени вреди, свързани с уврежданията на здравето, телесната цялост и живота. Те могат да се изразят във физически болки, причинени от увреждането и в страдания, свързани с операциите и лечението, на което пострадалият е трябвало да се подложи. Неимуществени вреди са и всички други негативни преживявания в резултат на увреждането.

Тези вреди за разлика от имуществените не подлежат на лесно възприемане от околните. Това е така защото са част от психическите преживявания на увредено лице и се доказват по-трудно.

Кога настъпват вреди?

Вредите могат да бъдат в резултат на правонарушение – когато се нарушават забрани установени в закон. Преминаване на червено и причиняване на ПТП. Ухапване от домашно куче, като се уврежда здравето на пострадалия. Също така в резултат на престъпление, когато увреждането осъществява състав на престъпление. Обида, с която се засягат честта и самоуважението на личността. Телесна повреда, която също нарушава здравето и др. Вреди настъпват и поради неизпълнение, лошо или неточно изпълнение на договор.

Неимуществените вреди могат да бъдат причинени от различни деяния, като например:

  • Пътнотранспортни произшествия
  • Медицинска грешка
  • Неправомерно уволнение
  • Клевета и обида
  • Нарушаване на правото на личен живот

Нуждата от правна услуга е налице винаги при възникнал проблем, в който следва да прецените как да упражните правата си и да се защитите. Ако сте претърпели вреди, например телесна повреда, кражба или увреждане на ваше имущество, и имате нужда от спешна правна помощ, може да потърсите онлайн консултация с адвокат. Навременният правен съвет може да ви спести много проблеми в бъдеще.

Какъв е размерът на обезщетението, вследствие на претърпените неимуществени вреди.

Съгласно Закона за задълженията и договорите (ЗЗД) всеки е длъжен да поправи вредите, които виновно е причинил други му. Вредите винаги подлежат на доказване. Размерът на обезщетението за неимуществени вреди се определя от съда по справедливост, съобразно всеки конкретен случай.

Критерии на съда

Обективно обстоятелство при телесните увреждания може да бъде характерът на увреждането, например дали става въпрос за счупване или охлузване. Взима се предвид и начинът на извършването на увреждането, както и обстоятелствата, при които то e извършено или e настъпило.

От значение са и възрастта на увредения, общественото му положение, отношенията между пострадалия и близкия, който търси обезщетение за неимуществени вреди. Отчитат се и редица други обстоятелства, които съдът е длъжен да обсъди и въз основа на оценката им да заключи какъв размер обезщетение по справедливост да присъди за неимуществени вреди.

Обезщетението за неимуществени вреди може да бъде претендирано по гражданскоправен ред пред граждански съд, ако вредата е в резултат на правонарушение. Може да се иска и от наказателен съд в случай, че увреждането е резултат от престъпление.

Доказване

Както се посочи неимуществените вреди се доказват по-трудно. Това е така, защото те са част от психическите преживявания на човека. Затова при тяхното доказване е добре да участва добър адвокат за неимуществени вреди, тъй като лицата често игнорират съществени елементи от преживяното от тях.

Кога да потърсите адвокат за обезщетение, вследствие на претърпени неимуществени вреди?

Винаги когато изпитате болка или страдание /психически дискомфорт/ и смятате, че това състояние изтърпявате поради действието или бездействието на трето лице, то може да се обърнете към адвокат, специализиран в неимуществените вреди.

Неимуществените вреди се изразяват във всички болки – физическо възприятие при нарушване на телесната цялост, а така също и в емоционален дискомфрот – страх, отчаяние, гняв, депресия, а дори и чувство за уронване на престижа ви, морални вреди.

Неимуществените вреди и основанието за заплащане на обезщетение могат да бъдат породени от най-различни ситуации. Така например – опитен адвокат за неимуществени вреди ще следва потърсите, когато:

  • Паднете на заледен тротоар или се спънете на неравност /счупена плочка, шахта/.
  • Нападне ви безстопанствено животно или домашен любимец /ухапване от куче/.
  • Претърпите инцидент в заведение /хранително натравяне/.
  • Загубят ваши вещи или полетът ви е закъснял прекалено много.
  • Контузите се повреме на занимание, организирано в конкретно съоръжение – падане от увеселителен атракцион.
  • Порежете крака си на плажна ивица /Да, такива дела също водим/.
  • Станете жертва на агресия от трето лице, без значение дали го познавате или не.
  • Обидят ви публично или извършват действия срещу вас, които накърняват самовъзприятието ви.
  • Претърпите ПТП и ваш близък или вие сте пострадали.

Вреди може да претърпите и вследствие на неправомерно задържане или неоснователно повдигнато обвинение срещу вас. В тези ситуации ще ви е необходим както адвокат, специализиран в наказателното право, така и съдействие по гражданския иск за вреди.

Без значение дали сте физическо или юридическо лице, ако считате, че правата ви са били накърнени и сте понесли неимуществени вреди,  не се колебайте да потърсите правна помощ, като посетите адвокатска кантора на място или като заявите онлайн консултация с адвокат.

Колкото по-рано потърсите правна помощ или съвет, толкова по-голям е шансът да защитите правата си и да получите справедливо обезщетение.

Comments

comments