Кметът на разложкото село Баня М. Юрганчева: Създаде се напрежение около бездомните животни, но слуховете за избиването им са безпочвени!

14222151_301164723575203_2116623265844045966_n

Граждани създадоха онлайн петиция, видимо притеснени за съдбата на бездомните кучета в село Баня, община Разлог:

„От скорошни публикации в социалните мрежи се разбра за СИСТЕМНОТО ИЗБИВАНЕ НА БЕЗДОМНИ ЖИВОТНИ в с. Баня, община Разлог!
Кучетата, сред които има майки и бебета, ще бъдат събирани за ЛИКВИДАЦИЯ. Това е информация, директно от кметицата на с. Баня, където са кучетата. Според хора от селото част от тях ще бъдат избити, а друга част – продадени на изродите, които държат кангали в Банско за боеве, за да бъдат използвани като ЖИВА СТРЪВ!

Това е изключително недопустимо и незаконно  в груб разрез с ЗЗЖ,чл.325 а и325 б. На основание чл. 145, ал. 1, т. 3 от Закона за съдебната власт и чл. 58 от Закона за МВР във връзка с чл. 6, т. 2 от същия закон, настояваме да се разпореди извършването на проверка по случая!“, пише в основанието за петицията.

Ние се свързахме с кмета Мария Юрганчева, която също беше притеснена, заради напрежението, което се създава. „Да, казах, че община Разлог има договор с лицензирана фирма, която има задължението да събира и кастрира бездомните кучета. Но при никакви обстоятелства, не съм казвала че те ще бъдат избивани. Слуховете за това са абсолютно безпочвени“, категорична е Юрганчева.

В селото хората са обезпокоени и от друга, по тяхно мнение лъжлива информация, че местни ловци ще умъртвяват кучетата. Хора от ловните дружинки в района категорично опровергават тази информация. Те смятат, че се създава изкуствено напрежение,  което цели да дискредитира местните хора.

Направихме няколкократни опити да се свържем с община Разлог, за да потърсим тяхната позиция по случая, опитите ни обаче все още остават без резултат. Ще продължим да следим случая. Очаквайте подробности!

Comments

comments