Кметът на община Струмяни г-н Емил Илиев: Горд съм да бъда домакин на авторитетния международен форум „Маешево пее и танцува“

Тази вечер кметът на община Струмяни г-н Емил Илиев обяви официалното откриване на тринадесетия Международен фолклорен фестивал „Малешево пее и танцува“ Микрево 2016.
Г-н Илиев поздрави всички гости на фестивала. „Малешево пее и танцува“ е форум на вечното, неподправено и истинско народно изкуство, наречено фолклор. То е мост на приятелството, преодолял границите с песен и танц, с магията на изкуството. Община Струмяни е благословено кътче от рая – природа, традиции, празници, земя, но най – вече стойностни хора, които й вдъхват сили за нов живот. „Малешево пее и танцува“ е авторитетен международен форум, който преодолява границите и събира хиляди самодейци с песен, танц и магия. Горд съм, че заедно с хората от община Струмяни всяка година създаваме едно голямо събитие. Още с първото си издание „Малешево пее и танцува“ се превърна във форум на певческото и танцовото изкуство за автентичен фолклор. През годините фестивалът е подчинен на една единствена идея – да представя, популяризира и съхранява фолклорното богатство не само на Малешевията и България, а и на Балканите, Европа и света! Добре дошли!“ – така кметът на община Струмяни приветства жителите и гостите на село Микрево.
Официални гости на церемонията по откриването на фестивала бяха г-н Димитър Делев – депутат от 43-то Народно събрание, заместник – областният управител на Благоевград г-жа Ани Бистричка, заместник – кметовете по стопанските дейности и по хуманитарните дейности в община Струмяни г-жа Петя Тасева и г-ца Фиданка Котева, г-жа Румяна Кацарска – кмет на село Микрево и други представители на местната администрация. Част от официалните представители на държавите – гости бяха г-н Ванчо Стоянов, кмет на община Василево, Република Македония, г-жа Ан-Мари Фенех Мускат Адами, заместник – кмет по стопанските въпроси на община Нашар, Република Малта, г-н Василис Летсис – заместник – кмет на община Агия, Гърция. Всички те изказаха своите благодарности за топлото отношение, което получават от българските си партньори всяка година и споделиха надежди взаимната приемственост и съхранението на фолклора на народите да продължат на сцената в Микрево още много десетилетия.

сн. община Струмяни
сн. община Струмяни

Както всяка година, поздравителни адреси бяха получени от Министерство на здравеопазването, ДАМТН, Национална секция на ЦИОФ и други.
Вечерният концерт започна с изпълненията на ансамбли от Молдова, Сърбия, Украйна и Македония, а спектакълът закри народната певица Радостина Паньова.

Comments

comments