Кметът Методи Байкушев и експерти от Община Благоевград проведоха информационни срещи във връзка с Етап II на Процедурата за енергийно обновяване на жилищни сгради

В сряда и четвъртък се проведоха информационните срещи организирани от Община Благоевград със Сдруженията на собствениците на многофамилни жилищни сгради, които имат интерес и желаят да кандидатстват в Етап II на Процедурата за енергийно обновяване.

Във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост Община Благоевград информира в края на миналата година, че приема заявления за кандидатстване за саниране на многофамилни жилищни сгради по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап II“, финансирана от Европейски съюз.

В рамките на Етап II от процедурата безвъзмездната финансова помощ е в размер на 80% от допустимите разходи, необходими за реализация на проекта. Останалите 20% от стойността на разходите се осигуряват от съответното Сдружение като собствен принос.

Крайният срок за подаване на документи към Община Благоевград е 10 януари. След подготвяне на документацията администрацията на кмета трябва да кандидатства пред МРРБ до 16 януари. Очаква се този срок да бъде удължен от министерството.

Срещите се проведоха в зала „22 Септември“, където експерти от общинска администрация и Областен информационен център посрещнаха гражданите. Сред присъстващите бяха представители на сдруженията, кандидатствали и в Етап I от програмата, но останали в списъка на резервите.

Кметът Методи Байкушев присъства на първата от двете информационни срещи и заяви, че ще се изяснят всички условия за кандидатстване и нищо няма да бъде скрито от желаещите да участват в процедурата.

Присъстващите задаваха множество въпроси във връзка с оценяването на сградите в Етап I. Реакцията на сдруженията на собствениците бе емоционална, тъй като в първи етап са получили уверение от предходното общинско ръководство, че за общината са гарантирани 50 млн. лв. по процедурата.

„Съжалявам, че се чувствате подведени, но гарантирани 50 млн. лв. за Община Благоевград никога не е имало. Средствата за саниране се отпускат от Европейски съюз и целят в рамките на различни програми и с различни критерии да подпомогнат обществото. Тези 50 млн. лв. са лимит, който не можем да надвишим, но никога не са били гарантирани. Такъв лимит е даден не само за Благоевград, но и за много други общини“, каза кметът Методи Байкушев.

Стана ясно, че за оценяване в първи етап от процедурата сдруженията са се състезавали с цялата страна, а не само на местно ниво. Много от кандидатствалите имат претенции към оценяването, чрез което са взети решения кои сгради влизат в списъка на одобрените. Затова кметът се ангажира сформираната работна група да окаже пълно съдействие на желаещите да входират молби за преразглеждане или да сигнализират за нередности в рамките на Етап I.  До петък Община Благоевград да приема документи от недоволните граждани, за да се изготви искане до министерството, с което настоява от името на собствениците да се предостави пълна информация за начина на оценяване, този ангажимент поеха пред гражданите от администрацията.

Кметът обеща да разговаря с министър Андрей Цеков относно удължаване на срока за кандидатстване в Етап II с цел увеличаване на възможностите да се включат и сдружения, които не са участвали в предходната процедура. „Няма гаранция, че ще бъдете одобрени и в Етап II, но има шанс, затова призовавам тези от Вас, които вече имат подготвени документи и могат да осигурят 20%  собствен принос, да участват“, каза кметът.

Допустими за финансиране по процедурата са многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост и са проектирани преди 26 април 1999 г. Сградите следва да са предназначени за постоянно обитаване и най-малко 60% от тяхната разгъната застроена площ да се заема от жилища. В сградата трябва да има най-малко четири самостоятелни обекта, на повече от един собственик. За участие в процедурата е необходимо да има регистрирано Сдружение на собственици (СС), което да представлява етажната собственост за целите на кандидатстването и при последващото изпълнение на одобрените проекти.

За всички желаещи да участват в Етап II на разположение на гражданите е и Областен информационен център, който може да запознае желаещите да кандидатстват с всички изисквания към кандидатите, както и с необходимите документи за участие в процедурата.

Comments

comments