Кирил Петков: Нямаме магическа пръчка за цената на газа

Реалността е, че нямаме магическа пръчка. Световната ситуация с войната вдигна цената на газа до тези нива. Това заяви премиерът Кирил Петков пред журналисти след участието си в годишната среща на бизнеса, организирана от „Капитал“. „Всички се надяваме, че ако ескалацията не продължи с тези темпове, цените могат да се нормализират поне малко“, коментира той увеличението на синьото гориво след началото на военния конфликт в Украйна.

„Вижте какво се случва на световния пазар – цени от рода на 5, 10, 15 и 20 евро на мегаватчас – вчера цената беше 114 евро. Ние нямаме български газ, можем само да купуваме. Това, че сме се отказали от големи количества евтин газ от Азербайджан, това си е грешка, която сме направили и никой няма да ни прости. Единственото, което можем да направим, е да следим ситуацията и да купуваме газ, когато имаме по-ниски нива на борсовите цени“, каза още премиерът. Той допълни, че държавата ще продължи да полага усилия увеличените цени да не се отразят толкова негативно на бизнеса и домакинствата.

Кирил Петков съобщи, че през тази седмица ще инспектира и строежа на интерконектора с Гърция и допълни, че с премиера Кириакос Мицотакис всяка седмица си препращат информация за напредването на проекта.

„Надявам се, че до края на юни този проект ще бъде завършен. Това е огромен приоритет за България и аз съм го взел на ръчно управление“, посочи още премиерът.

По повод на поисканата оставка на правителството от ГЕРБ-СДС, които го разкритикуваха за работата му по време на криза, Петков посочи, че причина за това са разследванията срещу корупция. „Ако съм на тяхно място, също бих се надявал, защото разследванията за корупция, които правим и с Лаура Кьовеши, ще бъдат насочени срещу всички корумпирани, аз съм сигурен – и сред голяма част от техните членове“, каза Петков. Той потвърди, че темата за корупцията е била сред обсъжданите и в телефонния му разговор с вицепрезидента на САЩ Камала Харис.

Comments

comments