Кирил Добрев: По-малко бюрокрация и хартия, повече реален контрол за фирмите


„Колкото по-голяма е бюрокрацията, толкова повече са възможностите за корупция. Малките производства са подложени на същите тежки документации, каквито трябва да попълват и големите. Например, концесиите за гнайс чакат толкова, колкото и тези за злато, а в дървопреработването и добиването печелят тези, които са извън правилата“. Това заяви водачът на листата на БСП – Обединена левица Кирил Добрев при днешните си посещения в цех за дървопреработка в село Дъбница и кариера за добив на гнайс край Сатовча. И двете дейности са традиционни за региона и са под регулацията на държавата.

Според присъстващите основният проблем в момента с дървопреработването е, че крайната цена на продукцията не е конкурентна на европейския пазар, а първата стъпка при формирането й реално зависи от ценовата политика на горските стопанства. „Ето тук е ролята на държавата как да поддържа по-добра цена и в същото време да защитава интереса си. Щом другите европейски държави могат, значи и ние трябва да го постигнем“, подчерта Добрев. „Абсурдно е тежестта да е при стартиране на дейността, а контролът впоследствие да е слаб и основно на хартия“, каза още той. “Правилното функциониране на процеса по даване на разрешително и упражняване на реален контрол осигурява защита на природата от една страна, а от друга – поддържането на поминъка за години напред”, допълни той.

Добрев подчерта, че разликата между дясното и лявото е, че дясното вижда в тези дейности печалби, а лявото гледа на тях като брой семейства, които изработват доходите си. По време на срещите си той се ангажира с колеги да изработят законодателни инициативи, които да намалят натиска върху малките фирми.

Comments

comments