Кирил Ананиев избран за министър на здравеопазването

kiril-ananiev-312135-810x0

Кирил Ананиев бе избран за министър на здравеопазването. 121 народни представители подкрепиха неговата кандидатура. 85 гласуваха „против“, без „въздържал се“.

Кандидатурата на Ананиев бе представена пред парламента от заместник-министър председателя Томислав Дончев с кратка биографична справка. Според него Ананиев е добре познат на централната и местна власт с неговата компетентност и опит в управлението на публичните финанси.

Преди дебата народните представители от „БСП за България“ настояха премиерът Бойко Борисов лично да представи кандидатурата, но искането им бе отхвърлено с мотива, че в момента министър-председателят председателства заседание на Съвета по сигурността в Министерския съвет, където се приема актуализирана Стратегия за национална сигурност.

Голяма част от министрите от кабинета обаче дойдоха в парламента за избора на новия здравен министър и гласуването на оставката на проф. Николай Петров, който напусна след разкрития, че негови семейни близки са получили обществени поръчки в здравеопазването.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви от парламентарната трибуна, че премиерът Борисов нарушава Конституцията и законите, като не представя лично кандидатурата, както било записано в нормативните актове. Тя го обвини в рушене на държавността.

По-рано Жельо Бойчев от БСП заяви, че Ананиев ще бъде 12-ят министър на здравеопазването, излъчен от ГЕРБ, и кандидатурата му няма да бъде подкрепена от лявата парламентарна група.

Депутатите от ДПС също обявиха от трибуната, че няма да подкрепят кандидатурата на Ананиев.

След гласуването на решението новоизбраният министър обяви пред депутатите, че ще работи с всички парламентарни групи, съсловни организации и гражданското общество. Той изрази благодарност дори към тези, които не са го подкрепили.

Министър Ананиев обяви също, че кани специалисти от университетските болници и бивши министри в Консултативен съвет.

Източник: Economic.bg

Comments

comments