КЗК спря за втори път обществената поръчка за ул. „Промишлена“ в Благоевград

Комисията за защита на конкуренцията отмени като незаконосъобразно решението на благоевградския кмет Илко Стоянов от 24 януари 2023 г. за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка за изграждане на улица „Промишлена“.

Казусът стигна в комисията по жалба на хасковската фирма „Аква Конструкт Груп“ с управител Атанас Атанасов, която атакува поръчката по няколко смятани от нея за нарушения.

Като мотив да се жали от поръчката хасковската фирма обяснила, че възнамерявала да участва, дори задала няколко уточняващи въпроса на конкурсната комисия, но в крайна сметка не успяла да се впише в изискванията заради пороци в документацията.

Като такива фирмата посочва некоректни записи в отделни части на документацията за участие, изискване да се предложат гаранционни срокове за изпълнените строителни работи, без да се вземат промените в Наредба №2 от 31.07.2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите в Република България и минималните гаранционни срокове, както и задължение кандидатите да приложат в офертите си количествено-стойностни сметки, без в документацията за участие да е приложен образец на такива.

След обстойно разглеждане на преписката КЗК отхвърли част от посочените неуредици, но се съгласи, че възложителят некоректно и неточно е посочил приложимото законодателство и документи, които следва да се спазват при изготвянето на офертите, което рефлектира върху начина на представяне на техническото предложение.

По решение на КЗК хасковската фирма ще получи и солидна сума от Община Благоевград – 6500 лв. за разноски, въпреки че фирмата търсеше 11 900 лв., от които 7400 лв. било адвокатското възнаграждение.

КЗК всъщност спира за втори път строежа на улицата, за която благоевградчани мечтаят от 3 десетилетия. При прогнозна стойност от 6 263 906.49 лв. без ДДС, осигурени от МРРБ, миналия август от 5 участвали в поръчката фирми за изпълнител бе избрана благоевградската „Растер юг“ на Радослав Костов и Антон Муртов. Малка фирма от Самоков, специализирана в изработка на стъклопакети и дограма, обаче се оплака от избора в КЗК, делото стигна във Върховен административен съд. Освен че успя да върне обществената поръчка от самото начало, собственикът на фирмата Иван Околски осъди Община Благоевград и на 8500 лв. за съдебни разноски.

Общината обяви за втори път поръчката, но сега ще е принудена пак да я стопира, докато не се произнесе ВАС, където кметът ще обжалва решението на комисията./struma bg

Comments

comments