Журналисти, лекари и експерти два дни работиха по темата „Вмешателството на тютюневата индустрия в обществото и политиката“ в Кюстендил

Темата за вмешателството на тютюневата индустрия в обществото и политиката обсъдиха експерти и журналисти по време на работилница, която се проведе на 8-ми и 9-ти октомври в град Кюстендил. Изборът за мястото на провеждане не е случаен – Кюстендил е първата община, която въведе забраната за тютюнопушене на обществени места през 2010 година.
Работилницата откри д.ф.н. Павел Антонов, управляващ редактор на фондация „БлуЛинк“. Д-р Антонов заяви, че забраната, въведена преди шест години, е устояла на съдебните атаки, оказвайки се, че на местно ниво тя е по-висока морално от деградиралото общество на национално ниво.
Специален гост на работилница бе и кметът на община Кюстедил г-н Петър Паунов. „Не мога да си обясня какво е удоволствието от това да продаваш отрова“, заяви г-н Паунов. Той допълни още, че се стреми да се дистанцира от подобен тип кампания, защото с нея може да се спекулира. „За съжаление с идването на зимния сезон проверките показват, че родителите държат децата им да бъдат до късна доба с дискотеките. Заявявам, че семейството е най-доброто място, където да бъдат децата след 23:00 часа“, допълни кметът на Кюстендил.
Старт на същинската част на семинара даде д-р Гергана Гешанова, председател на УС на Коалицията за живот без тютюнев дим, с разяснения по темата за тютюнопушенето в България – състояние, тенденции, вреди и превенция. Д-р Гешанова обясни, че борбата с тютюнопушенето е една много трудна борба. „Трябва да помогнем на обществото да разбере накъде върви, поставяйки тютюнопушенето в ценъра на съзнанието си. В Кюстендил винаги се е усещало едно правилно разбиране по този въпрос. Тютюневата индустрия е много мощен фактор не защото е за добра кауза, а защото има много пари“, допълни още д-р Гешанова. Стряскаща е статистиката, която сочи, че всяка година Европа губи по 700 000 души от тютюнопушене. Кратка справка показва, че 700 000 души е общото население на градовете Пловдив и Бургас, т.е. пушейки, българите скорострелно увеличават риска да изчезнат напълно. Разходите за лечение на болести, свързани пряко или косвено с тютюнпушене в Европа, са 25 милиарда годишно, а загубите на бизнеса – 8 млрд.
Още по-опасен е рискът, че цели 7% от децата между 7-13 години пушат. Процентите нарастват с нарастването на възрастовата граница. 27,4 % от децата между 13-15 години са настоящи пушачи, а в границата 15-24 години цели 33,3% от момчетата и 24,6% от момичетата пушат.
По повод превенцията на тютюнопушенето, кратка статистика показва следното:
20% от здравето на човека зависи от гените му, 20% – от местоживеенето му, 10% от организацията на здравеопазването в населеното му място и цели 50% от начина му на живот.
Оказва се, че най-сигурният начин, който може да помогне на човек в борбата срещу тютюнопушенето, е да не започва да пуши.
В борбата с тютюнопушенето „Коалицията за живот без тютюнев дим“ предлага и промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия. Конкретни изменения според експертите от Коалицията трябва да се направят по чл.35, който регламентира рекламирането на тютюневите изделия. „Формите на външна реклама влияят на младежите и увеличават шанса те да пропушат“, коментира идеята д-р Маша Гавраилова, член на УС на Коалицията, позовавайки се на данни от изследване, проведено в Испания. Д-р Гавраилова аргументира мотивите за промяна на ЗТТСИ с факта, че тютюневата индустрия спонсорира образователни кампании за вредите от тютюнопушенето сред младежите. „Какво значи това – че до 18-годишна възраст им разясняват вредите, а веднага след това вече ги канят като клиенти?“,допълни експертът от Коалицията.
Промяна е наложителна също и в Закона за здравето, за да се постигне максимален контрол върху спазване на забраната за пушене на обществени места. Най-наложителното изменение е в чл.38, ал.5, а именно какви да бъдат санкциите при повторно установяване на нарушение в даден обект. Към днешна дата Законът постановява, че при установено нарушение обектът се санкционира, ала мерките приключват дотук, тъй като няма последваща мярка. Според експертите от Коалицията нещата трябва да се променят и след два поредни акта за едно и също нарушение, следващата стъпка да бъде заповед за спиране на обекта.
Д-р Гавраилова обясни, че промяна трябва да има и в Закона за радиото и телевизията, а именно: да се забранят всички форми на търговски съобщения за цигари и други тютюневи изделия, както и медийните услуги или предавания да не могат да се спонсорират от лица, чиято основна дейност е производството или продажбата на цигари и други тютюневи изделия.
В хода на обсъждането на борбата с корупцията и контрабандата на цигари, следователят Бойко Атанасов от Столичната следствена служба заяви, че според него е необходимо създаване на специализирана служба за разследване на корупцията и за пресичане на контрабандните канали, която да е независима от изпълнителната власт и от политическите партии. Г-н Атанасов заяви, че такава служба съществува и работи в Румъния.
„По отношение на контрабандата на цигарите, тя не може да съществува без участието на митниците. Както ние всички знаем, всеки един митничар получава една заплата, която е малко над минималната за страната. Това е един от основополагащите принципи за съществуването на корупцията. Това, което от опита ми мога да посоча, че когато се започне да се работи по пресичането на каналите обикновено се случва така, че самият извършител има някакво корупционно престъпление, свързано с организиране на канал за контрабанда на цигари и се признава за виновен и там тихомълком се сключва или споразумение или по съкратеното съдебно следствие една присъда, която внезапно влиза в сила или не се стига до крайния поръчител. Обикновено в експлоатирани специални разузнавателни средства, става въпрос за канали, които са свързани с контролиране, протежирани от политически партии, политици, как се отчисляват средства. С приключването на едно такова съдебно следствие обикновено всичко се замита и се приключва, то не стига до разплитане на фактическата истина. Едни такива изпълнители изгарят като бушони, след това им се намира съответно нова работа, която те да започнат като верни на определена политическа сила да продължават да паратизират.“, коментира следователят.
Интересни факти от историята на държавната политика разказа и журналистът Тихомир Безлов, експерт от Центъра за изследване на демокрацията. Той обясни как съседна Румъния се бори с контрабандата на цигари, а именно – методът на „празните опаковки“. Интересното при този метод е, че поради невъзможността да се констатира броят на нелегалните късове цигари, влезли в страната, държавата се бори по друг начин. Прави се извадково изследване, при което се преброяват празните опаковки от контрабандни цигари, изхвърлени от населението в кошовете за боклук.
Пример за нарушаване на Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия изтъкна и журналистът от в. „Капитал“ Десислава Николова. Тя посочи, че когато в музикалните клипове се показват известни личности, които демонстративно пушат, излагайки на показ определени марки цигари, това е недвусмислено нарушение на ЗТТСИ. Журналистът Димитър Стоянов пък представи контрабандата като бизнес модел и разследвания по темата на сайта за разследваща журналистика „Бивол.бг“

Снимка: БлуЛинк
Снимка: БлуЛинк

Снимка: БлуЛинк
Снимка: БлуЛинк
Снимка: БлуЛинк
Снимка: БлуЛинк

Снимка: БлуЛинк
Снимка: БлуЛинк

Снимка: БлуЛинк
Снимка: БлуЛинк

Comments

comments