Каракачанов: ВМРО напуска властта, ако подкрепим Северна Македония в ЕС

красимир-каракачанов-бгнес

Българският кабинет да излезе с категорична позиция, че няма да подкрепи членството на Северна Македония в Евросъюза. Това поиска вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов заради изказванията на президента Стефан Пендаровски.

И постави ултиматум, че ако това не бъде направено, ВМРО ще напусне властта.

Каракачанов е категоричен, че на този етап България не трябва да дава зелена светлина за започване на преговори, докато „не бъдат изчистени всички фалшификации от историята на българския народ в Македония“.

„Причината не е само изказването на Пендаровски, а заради цялата политика, която Македония води. Тя не изпълнява договора за добросъседство. Активно работих за сключването му“, заяви в ефира на предаването „Неделята на NOVA“ вицепремиерът.

„Единственото правилно решение е да излезем с решение на МС. Оценяваме, че Македония не е направила достатъчно по изпълнение на договора между двете държави, следователно няма да я подкрепим“, заяви вицепремиерът.

На 17 октомври предстои Европейски съвет, на който се очаква лидерите на страните от ЕС да вземат решение за начало на преговори за членство на Македония и Албания в ЕС. България трябва да реши дали да подкрепи Македония, за да бъде дадена дата за начало на преговори за членство в Съюза. Това решение зависи както от всички държави членки, така и от всяка от тях поотделно. Решението ще се вземе само с абсолютно мнозинство. Дори и само една държава да бъде против, решение не може да бъде взето. Дни преди това – на 14 и 15 октомври, предстои и поредното заседание на съвместната Комисия между България и Македония по историческите въпроси, която бе създадена съгласно подписания Договор за добросъседство между двете държави, припомни в свое изказване пак по темата в събота вицепремиерът.

Ако Македония бъде допусната в ЕС без истината за историята и идентичността, това ще отвори утре потенциални искания към страната ни, претенции и нови спекулации, какви то наблюдавахме в продължение на последните 30 г., заявява още Каракачанов.

Нека българските политици не се притесняват да кажат „не“ за даване на датата на Македония за преговори на този етап, призовава той и подчертава, че това не е отношение към хората в братска Македония, а към „политиците, боравещи с коминтерновски прийоми и смятащи, че могат да влезнат през задния двор в ЕС за сметка на България“, категоричен бе Каракачанов.

Comments

comments