Как цветовете в спалнята влияят на съня и другите активности в нея?

Имате ли проблеми със съня? Може би е време да пребоядисате спалнята си. И най-добре го направете в синята гама! Оказва се, че сините стаи са най-добри за почивка и осигуряват необходимия 8-часов сън. Според изследванията синият цвят се счита за успокояващ. Той забавя сърдечния ритъм (спокойно, няма да ви убие) и спомага за по-ниско кръвно.

Не бързайте да отхвърлите и зелено-жълтата гама, защото ако спите между стени в този цвят, ще си докарате сън в рамките на 7 часа и 40 минути. Може и да не е точно 8 часа, но пък пак е приемливо.

Ако сте фенове на лилавия цвят, ще ви разочароваме малко. Избягвайте го в спалнята. Той възбужда нервната система и тялото не може да релаксира. Виолетовите гами няма да ви позволят да спите повече от шест часа, пише Daily Mail.

1c0b3ec800723a74e164c224b255d331

Не мислете че само по-интензивните цветове са проблем. Скучното сиво и кафяво (без значение от нюанса) са определени като силно депресиращи. И ако си мислите, че в тази среда може да сънувате в розово, лъжете се!

Изследователи от Единбург надникват в 2000 домове, за да установят връзките между цветовете на спалнята и качеството на съня. Резултатите показват, че хората, спящи в стаи, декорирани в спокойни цветове като жълто, синьо или зелено, имат най-добрия сън през нощта.

1f539a5815be1d746a9c149051a876dc

Главният експерт по съня Крис Идзиковски казва: „Това е невероятен резултат. Има специализирани рецептори в ретината на окото, наречени ганглий клетки, които са най-чувствителни към синия цвят. Те изпращат информация дълбоко в мозъка и влияят върху това в каква форма сме през деня“.

Всеки цвят може да добави по няколко минути или часове към съня или да ги отнеме. Особено агресивно е лилавото, за което Крис обяснява:

„Много хора смятат лилавото за аристократичен цвят. Той създава усещането за лукс в спалнята, но не действа добре на съня. Този цвят е за креативни личности и стимулира творческите процеси. Той държи ума буден. В стая с лилави стени или декорации е по-вероятно да имате бурни сънища или дори кошмари. Собствениците на такива помещения по-често се чувстват уморени и отпаднали на сутринта“.

0bf6e626b3c224179a264ab84ff608f7

Изследването има и наблюдения върху връзката между цветовете и активностите в спалнята. Двойките, които спят в „карамелена“ спалня правят любов три пъти седмично. Притежателите на червени спални пък, се обичат тялом (може и духом) само веднъж на седем дни.

Сивото в спалнята стимулира онлайн пазаруването, а сребристите декорации – спортната активност у дома.

И нека се върнем на съня, за да видим коя стая колко покой може да ни осигури:

Стая с декорации или боядисана в:

синьо – 7 ч. 52 мин.

жълто – 7 ч. 40 мин

зелено – 7 ч. 36 мин

сребристо – 7 ч. 33 мин

оранжево – 7 ч. 28 мин

червено – 6 ч. 58 мин

златисто – 6 ч. 43 мин

сиво – 6 ч. 12 мин

кафяво – 6 ч. 05 мин

лилаво – 5 ч. 56 мин

Източник: tialoto.bg

Comments

comments