Как се раздават обществени поръчки – български държавен служител за германски вестник

Много българи имат чувството, че живеят в мафиотска държава. Гражданите се оплакват срещу това, че парите на ЕС стабилизират корумпирания режим. Държавен служител и един от последните разследващи журналисти предлагат поглед към почти сталинисткото поведение на властта.

Такава картина описва германският в. „Ди велт“ от протестите в България, който разговаря и с посетилия страната около протестите евродепутат Даниел Фройнд от групата на Зелените.

Отвъд репортажа от протестите вестникът разказва в публикацията, озаглавена „Германия плаща за отровната ни система,“ следното: „По-голямата част от седемте милиона българи зависят от правителството, олигарсите и мафията,“ а скандалите са често явление – големи, когато държавните служители имат къщи за гости с басейни, или такива, с които гражданите се сблъскват всеки ден; например ремонтът пред църквата „Св. Седмочисленици“, с европейски пари и фирма с нужните контакти, която работи и по-скъпо, и по-некачествено.

Основно неправителствени организации пишат за това; пресата е предимно в ръцете на олигарси, а според „Репортери без граници“ България е ниско по свобода на медиите в Европа, само преди Беларус. „Преди да се присъедини към ЕС, беше по средата.“

Според държавен служител, пожелал да запази анонимност, има проблеми в системата на обществените поръчки и те „отиват при мрежа от подизпълнители, например в резултат на експертни оценки“. Когато служител на счетоводството докладва за нередности, наказанието може да заплашва него, а не извършителите, преразказва „Ди велт“ служителя. „Случва се цели отдели да бъдат уволнявани“ и правилно и неправилно си разменят местаа, а главният прокурор Иван Гешев е печално известен с преследването на критици.

„Или напускаш, или оставаш сам“

Цитиран е пример с „един от последните разследващи журналисти“, както е определен Асен Йорданов от „Бивол“, разкривал през 90-те години бизнес делата на контрабандната мафия, докато вестникът му не губи независимост, а той самият не се отървава от нападатели с железни решетки. „Днес работата ми е още по-трудна, отколкото в постсъветски времена,“ казва за „Ди велт“ Йорданов. „Мафията отдавна е част от правителстото.“

Разликата с предишното време е, че заплахите по-рядко са телесни. Не е нужно да се прибягва до убийства; „съдят те, оставят работата на семейството и приятелите ти, докато или не напуснеш, или не останеш сам.“

Трийсет години след края на Съветския съюз в България е установена неосталинистка система, смята Йорданов; по думите му много действащи лица в много страни се облагодетелстват от милиардите на ЕС.

С такова се връща в Брюксел и евродепутатът Даниел Фройнд. „От една страна съм ужасен колко лоша е в действителност ситуацията,“ казва той, „но съм и развълнуван колко хора излизат на улицата“. Не смята, че предложенията на германското европредседателство за върховенството на закона ще постигнат целта си. „Докато Унгария и Полша блокират всички инициативи, има опасност от компромис, който ще си остане неефективен,“ казва Фройнд. Предупреждава, че може и в други страни да протестират срещу мафиотската държава. „В Чехия и Словакия също чуваме подобни гласове,“ казва той.

Дневник

Comments

comments