Как се почистват сребърни обеци?

Среброто е благороден метал, който още от древността е популярен като моден аксесоар. Сребърните обеци са класика в бижутата сред жените, защото могат да бъдат носени в ежедневието и се съчетават чудесно с всеки тоалет. Те притежават бял метален блясък, който придава излъчване за женственост и изтънченост на жената, която ги носи.

Любимите ни сребърни аксесоари обаче имат нужда от поддръжка. Когато се получи взаимодействие с кислород, среброто оксидира и променя своя външен вид – потъмнява, губи блясъка си, появяват се петна. Не се притеснявайте за вашите сребърни обеци, защото може сами да ги почистите у дома. При това само с подръчни материали!

  1. Алуминиево фолио, сол и вода

    Алуминиевото фолио, което използваме за готварски цели, намира приложение в почистването на сребърни предмети. Това е така, защото окисляването на среброто се предава на алуминия чрез химична реакция.

    Химичната реакция, за която става въпрос, се постига с помощта на дълбок съд, пълен с гореща вода, сол и сода бикарбонат. Дъното на съда се покрива с домакинско алуминиево фолио, а върху него се поставят сребърните обеци и други накити, които се нуждаят от почистване. Ако затопляте водата на котлон, трябва да сложите среброто след като е станала гореща и да го оставите така за няколко минути. След това предметите се изваждат, изплакват се и се подсушават.

    Предимството на този метод е, че доста ефективно се справя с по-висока степен на окисляване, а и няколко сребърни накита се почистват наведнъж без особени усилия.

  2. Полиране

    Сребърните обеци могат да бъдат полирани с парцалче или хавлиена кърпа. Може да използвате разнообразни методи за почистването – паста за зъби, сапун, червило… Единственото условие за пастата за зъби е да няма абразивни частици, за да не се надраска среброто.

    По-силен почистващ ефект, подходящ за сребърни обеци със силно окисляване, има сода бикарбонат, примесена с няколко капки вода. Не забравяйте след полиране да измиете и подсушите сребърните аксесоари.

  3. Специализирани препарати

    На пазара може да откриете най-различни специализирани препарати за почистване на сребро. Бъдете внимателни с тях, особено, ако бижутата ви са облепени с камъни или други орнаменти като тези в каталога на Магазини Гранат.

Ако не следвате правилно инструкциите за употреба на съответния продукт или ако препаратът е с много силно действие, може да се получи отлепяне на елементите.

В случай че се притеснявате да експериментирате у дома с ценностите си, винаги има вариант да се насочите към бижутерски услуги за почистване. И не забравяйте да носите сребърните си накити по-често, защото това ги предпазва от окисляване.

Comments

comments