Как запалването на коледната елха поевтиня 3 пъти?

38

Началото на Коледния фестивал в Благоевград и запалването на коледните светлини, вече седмица вълнуват обществеността и медиите в града. Но какво пропуснаха всички, докато се „закачаха“ във форумите?

Новата управа на областния център е обект на критики, заради липсата на заря, както и по отношение на това, че програмата е изготвена от екипа на бившия кмет Камбитов, когото пък критикуваха преди време, че пускал твърде много заря, което му създаде и подобен прякор. Програмата е идентична-да, но може би е нормално, като се има предвид, че екипа в отдел „Култура“, който е натоварен с организацията е същия, с който работеше предишният кмет. Темата със зарята пък, на практика е изчерпана, тъй като кметът Румен Томов вече обяви, че средствата, които са спестени от нея, ще отидат като дарение за Деян Апостолов, тъй като и целият фестивал тази година е посветен на кампанията за набиране на средства за лечението му.

Вълненията около празненствата, провокираха екипа ни, да потърсим цялата информация, свързана с организацията на Коледния фестивал, както и самото му откриване, което за първи път се превърна в ябълка на раздора и раздели Благоевград на две.

На зададените от нас въпроси, получихме отговори, които сами по себе си, повдигат нови въпроси, върху които обществеността трябва да се замисли.

Каква е разликата между миналата година и тази?

Оказа се, че разликата между миналогодишното запалване на елхата и тази, не е само зарята, за която всички говорят. По-съществена е разликата в средствата, с които са организирани двете събития.

Според официална информация, която поискахме от местната администрация, запалването на елхата и коледните светлини на града, на 5 декември 2018 година по план-сметка е струвало на бюджета 56 050 лв. Тази година, по същия повод, средствата, които са изразходвани са 13 660 лв. 42 390 лв. е точната разлика, или казано по друг начин, това е сумата, която е спестена от събитието, тази година.

Казано с други думи, ако на разположение имаме миналогодишния бюджет за запалване на елхата, а изхарчим колкото е тазгодишният, можем да организираме 4 събития.

От къде идва разликата, при положение, че събитията бяха идентични, ако изключим липсата на заря?

В перо „Озвучаване, осветление, наем и монтаж на видео екран и монтаж на външна сцена“, миналата година са платени 36 000 лв., а през 2019 год. 10 860 лв. Изчисленията показват, че само в това направление са спестени 26 000 лв.

В перо „Водещ“, през 2018 год. на Мария Силвестър са платени 2000 лв., а хонорарът на тазгодишния водещ Силвия Домозетска е бил 300 лв. Разликата тук е 1700 лв.

Хонорарите на Дядо Коледа и Снежанка са еднакви за двете години, или общо 400 лв. Тази сума е платена и миналата година и сега. Тази година са платени още 200 лв. за наем на ретро автомобила, с който те пристигнаха.

Идентични са сумите и за видеозаснемането, като за 2018 година са 1440 лв., а за 2019 год. 1500 лв.

Тази година в план-сметката са включени и 400 лв. за изработка и дизайн на пощенската кутия на Дядо Коледа.

В план-сметката за 2018 година има още няколко пера, които сега липсват и те са както следва:
„Заря“ -3500 лв.
„Изхранване на участници в програмата“ -180 лв.
„Нощувки на технически екип“ – 780 лв.
„Атракциони“-4200 лв.
„Книжки с програмата и афиши за Коледен фестивал“- 2280 лв.
„Звънци за джуджетата“ – 12 лв.
„Изработка, монтаж и изрисуване на коледни къщички и снежни човеци“- 5100 лв.
„Опаковане на кутии-коледна инициатива“ -150 лв.
Тези пера, са стрували общо 16 202 лв.

Попитахме служителите  в отдел „Култура“, какво са включвали две от перата, заложени в план сметката: „Атракциони“ за 4200 лв. и „Изработка, монтаж и изрисуване на коледни къщички и снежни човеци“ за 5100 лв..

 

В перо „Изработка, монтаж и изрисуване на коледни къщички и снежни човеци“ са включени : изработване, монтаж и композиция на 10 бр. снежни човеци, разположени пред зала „22-ри септември“ по време на коледните и новогодишни празници, както и пребоядисване, изрисуване и освежаване,  поради захабеност на фасадата на къщичките, разположени на пл. „Г. Измирлиев“, организирани в коледен базар. Снежните човеци бяха и част от украсата на сцената по посрещането на 2019г.“, обясняват от отдел „Култура“.

7

По отношение на „Атракционите“ ни пишат, че това  са Сдружение „Светъл кръг“, които по време на „запалване на коледните светлини на града и коледната елха“ през 2018г. бяха част от програмата. „Тяхното участие бе свързано с включването на трима мъже на кокили съпровождани от светеща топка и музикална кутия, които водеха коледното шествие от магазин „Била“ в посока пл. „Г.Измирлиев“. На сцената в последствие 4-ма артисти включиха светлините на коледната елха с атрактивен танц от специално изградена платформа в основата на елхата.„, завършва отговорът.

 Изпращат ни и линк  към клип от събитието,  с участието на артистите от Сдружение „Светъл кръг“:

 

https://www.facebook.com/cultura.blagoevgrad/videos/273377783361878/

 

 

И все пак се дължат отговори

Това, което е важно е, че има две идентични събития с огромна разлика в разходваните средства. И това е същественото, върху което би трябвало да се съсредоточи диалогът, но той е насочен в съвсем различна посока.

И докато в социалните мрежи текат спорове за или против заря сме, мисля, че би било добре да се замислим за по-важното, целесъобразно ли са харчени средствата от общинския бюджет, защо има такива огромни разлики, кой е отговорен за това?!

Няколко пъти вече, в публичното пространство бе споменато, че финансовото състояние на община Благоевград е тежко. Отговорност е на новата управа да информира гражданите, какво е реалното положение, в което се намира институцията, както и защо се е стигнало до това положение.
По всяка вероятност, това, което описваме днес е само част, от цялостната картина, а какво още съдържа, на този етап можем само да гадаем и да се надяваме, че предизборните обещания ще станат реалност и всичко, което установи новата управа, ще бъде сведено до знанието на хората.

 

Comments

comments