Как да увеличим кредитоспособността си?

Можете ли да увеличите кредитоспособността си? Да, можеш. Не очаквайте обаче незабавни решения. Кредитоспособността е отражение на вашата надеждност и това не може да бъде изградено за една нощ.

Определено си струва да се погрижите за кредитоспособността си, дори ако не се нуждаете от допълнително финансиране сега. Ако в бъдеще нямате кредитоспособност, това може да означава, че молбата ви за кредит е отхвърлена. И това е не само загубено време за попълване на заявление за заем, но и намаляване на възможностите за развитие на компанията или неизползвани възможности.

Какво точно представлява кредитоспособността?

Преди обаче да преминем към конкретни начини, нека изясним какво е кредитоспособността. Дефиницията му може да се намери – което може да изненада – в закона, по-специално в Закона за банките. Съгласно този закон кредитоспособността се разбира като способност за изплащане на взетия заем заедно с лихви в сроковете, посочени в договора.

Както можете да видите, определението е просто и е в съответствие с това, което обикновено разбираме под този термин. Кредитоспособността е нещо, което можете да „имате“ или „да нямате“, но в същото време – ако се вгледате внимателно в определението – то може успешно да бъде изразено с размера на кредита, който можем да получим.

Или съответната сума на вноската по кредита. Това е и първият, „бърз“ и съвсем очевиден начин да увеличите кредитоспособността си: удължаване на времето за изплащане на кредита, тъй като намалява вноската. Разбира се, не винаги ще е възможно, освен това подобно решение може да е доста скъпо (ще плащате лихва за по-дълъг период), но е решение.

Има ли само една кредитоспособност?

Всеки кредитор използва свои собствени критерии за оценка, често използвайки малко по-различен обхват на информация. На второ място, кредитирането винаги е рисковано, но това, което вече е твърде рисковано за един заемодател, все още може да бъде приемливо за друго. Така че, след проверка на различните оферти, може да откриете, че получавате заем по-висок от първоначално предвидения.

 

ВНИМАНИЕ! Има уловка при проверка на множество оферти. Когато подадете заявление за заем, заемодателят може да ви „провери“ в BIK. Този факт е записан в базата данни на тази институция, което може да е важно за оценката на вашата кредитоспособност: много запитвания в BIK за кратко време може да показват, че търсите заем доста отчаяно. А това означава намаляване на кредитоспособността в някои кредитни институции.

Източник: crediterapide24.ro

Comments

comments