Как да сравняваме заемите и струва ли си?

   Може би ще вземете заем и се чудите какво да търсите, когато анализирате отделни оферти, предлагани на пазара. В такава ситуация си струва да запомните, че заемът е важно решение, което може да повлияе на вашето финансово бъдеще.

Избягваме неуспешни „покупки“

Ако решите да отидете на оферта за заем от първа банка, без да проверите дали е подходяща за вас и без да я сравнявате с други оферти за заем, може да се окажете точно като закупуване на произволни панталони, което в крайна сметка ще се окаже доста твърде стегнат. Колкото повече днес има много продукти на заем на пазара, така че е лесно да се изгубите в лабиринта от налични опции.

Какви са вашите очаквания?

Преди да започнете да търсите оферти за заем, опитайте се да определите вашите очаквания и целта на заема. Търсите ли оборотен капитал или инвестиционен заем? Искате ли процесът на кандидатстване да бъде изцяло онлайн? Или може би нямате нищо против да посетите банкови клонове? Каква сума ви е необходима и какъв срок за изплащане обмисляте?

Най-важното за вас е минимумът от формалности или напротив: не се ли страхувате да попълните необходимата документация? Грижите ли се за времето или нямате проблем да изчакате средства от заема? Това са само част от въпросите, на които си струва да се отговори!

Какво да сравнявам?

Атрактивността на предложението за заем за всички е субективна. Някои ще бъдат доволни от липсата на формалности и необходимостта да посетят клона въпреки малко по-високата цена, други ще отделят седмици за изпълнение на формалностите, за да платят по-ниска комисионна. Има много различни параметри, които могат да бъдат съпоставени, но ако имате конкретни кредитни очаквания, помислете и сравнете:

  • ВРЕМЕТО, което ще отделите за попълване на заявлението за заем. Може би ви харесва да посещавате консултанти в клона и да си говорите в чата, докато подписвате документи, но днес все по-малко хора имат време да го направят. Помислете дали по-удобен вариант ще бъде да използвате оферта, която съдържа всичко от А до Я онлайн.
  • APRC (годишен процент на процент), често страшен индикатор, от който ненужно се страхуваме и който е изключително полезен. APRC ви информира директно колко струва всяка злота, която вземете назаем, годишно. Kredytmarket пише тук за това какво е и как да се изчисли APRC.
  • CKK (обща цена на заема), обобщава всички разходи, свързани със заема: банкова комисионна, лихва и застраховка. Цената зависи и от броя на вноските. Колкото повече вноски, толкова по-ниска е вноската, но общата цена на заема е по-висока – ще плащате лихва за повече месеци.

Източник: credite-nebancare.eu

Comments

comments