Как да сме по-продуктивни при създаването на съдържание за нашия сайт

Създаването на съдържание за сайт – било под формата на текст, аудио/видео, изображение не е никак лесна задача. Трябва да се направи проучване какво евентуално би пробудило интерес у евентуалните посетители, да се състави информацията така, че тя да има по-предни позиции в търсачките при търсене и/или да се споделя в социалните мрежи. И да се чака – последното евентуално да се случи.

За това, никак не е учудващо, че мнозина собственици на сайтове желаят да са по-продуктивни що се отнася при създаването на съдържание за техните сайтове. Защото много лесно човек може да изгуби интерес или мотивация да създава нещо, на което плодовете бавно и трудно „се виждат”.

Именно за това ние решихме да споделим няколко съвети, които може да помогнат при създаването на съдържание.

Използвайте софтуер за преобразуване на глас в текст при писане

Всички помнят онези сцени във филма „Сам вкъщи”, в които бива ползван компютър – с предварително записани командни.

Софтуерът за разпознаване на глас е изминал доста път от тогава.

В „Гугъл документи” има специална функция „Глас към текст”, която разпознава повечето езици, в това число български (а на английски даже може да бъдат записвани и препинателните знаци чрез команди).

Човек пише около 20-40 думи в минута. А може да говори над 200.

По този начин статия от 1000 думи, която би отнела над един час да се напише – може да бъде продиктувана за 5-6 минути. Ако редакцията й отнеме още 10 минути, то ще бъде спестени над 45 минути.

            Използвайте софтуер за създаване на многоезичен сайт

            Щом чуем превод – мнозина от нас асоциират думата с Гугъл Транслейт.

Автоматичните преводи непрекъснато еволюират. Съществуват програмни решения за сайтове, които позволяват те да бъдат преведени на множество езици.

И при езици, които произлизат от едно езиково семейство – може да се учудите колко близко са преводите.

Така, ако имате блог на български език, то може да дублирате Вашето съдържание на руски, украински и т.н. (Разбира се, водейки се от насоките на търсачката Гугъл, то трябва да се погрижите преводите да са добри.)

Използвайте форуми, търсачки, сайтове за въпроси и отговори за вдъхновние

            Ако се чудите за какво точно да пишете, то винаги трябва да се водите какво биха търсили хората.

Отворете релевантни на Вашия сайт форуми. Вижте какво потребителите там питат.

Или влезте в Гугъл (или другите търсачки). Търсачката има функция за автоматично генериране на търсената ключова дума, която е базирана на предишни търсения. Да кажем, че имате блог, който е базиран на пътуване. Въвеждате ключовата дума „пътешествие”. И после натискате бутона „а”. Виждате, че имате подсказки като „пътешествие в Америка”, „пътешествие по Арда” и т.н. Повтаряте това действие и с другите думи по азбуката. Ще получите множество варианти, които може би имат потенциален посетителски интерес.

Може да отидете до така наречените „Questions and answers” сайтове. Като Quora, Yandex Кью, Google answers.

Това са платформи, в които потребители могат да задават въпроси. А други потребители –да отговарят на тях.

Формулираните въпроси могат да бъдат Вашето вдъхновение за следващ материал.

Аутсорсвайте колкото се може повече задачи към трети лица

 

         За да бъде успешен даден сайт, то трябва да го третирате като бизнес.

Нима собствениците на кварталната бакалия извършват абсолютно всичко, за да са успешни?

За да бъде превърнат даден сайт в допълнителен източник на пасивен доход, както може да прочетете в множеството статии от посочения във връзката блог „Пасивен доход”, то повечето функции трябва да се изпълняват от колкото се може повече хора. Всеки професионалист във своята сфера.

Едни от най-успешните блогове в Интернет имат илюстратори, които да създават инфографики или миймове (шеговити колажи на дадена тема), които се споделят мигновено.

Те имат хора, които да проверяват материалите за изнесените факти. Те имат хора, които озвучават материала.

За тези, които се съмняват от плодовитостта на подобни усилия – търсачките ще стават все повече добри в показването на най-добрите резултати по дадено търсене.

Ако не се създава най-доброто съдържание – в бъдеще Вашия сайт може да бъде победен от конкурецията. И да загуби един обилен, постоянен и безплатен източник на трафик.

 

         Помагайте си с конкуренцията

 

На пръв поглед този съвет изглежда напълно лишен от смисъл. Как ще си помагате с конкуренцията?!

Повечето ниши са напълно достатъчни, за да подсигурят съществуването на множество сайтове в тях.

Ако Вие направите съвместна публикация с някой, който работи в ниша на Вашата или приблизително сходна, то  и двамата ще получите изгода.

Търсачките ще забележат, че Вие сте определена личност в дадена сфера.

 

 

Финални мисли

Не е лесно да бъде създавано оригинално, развлекателно (понякога) и помагащо на потребителя съдържание. И това да се прави ден след ден.

Надяваме се горните съвети да Ви помогнат в това усилие. Защото, както казахме – изграждането на сайтове е като създаването на активи. Ако са успешни – те могат да Ви донесат значителни финансови средства, които да постъпват при Вас с все по-малко усилия.

Comments

comments